Не може с един и същ като философия бюджет да се оправяш от 1998 г. насам. Трябва да се отчитат промените. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в предаването „Седмицата” по Дарик.

„Трябва да се направят тежки промени в модела на правенето на бюджета. Ако трябва да говорим общо, на първо място трябва да отчетем демографското свиване на населението. Освен това има и емиграция. Всичко това има мощно отражение върху публичните сектори, а реформи в тях няма. Синдикатите са прави, че не може едно поколение да изнесе пенсионната реформа. Там трябваше пакет от мерки, а повишаването на възрастта можеше да е последваща стъпка в случай, че те не сработят”, допълни Костов.

По думите му това правителство не осигурява сигурна бизнес среда, в добавка, според него, то дори управлява изцяло в интерес на олигархията. При това положение няма как да бъдат привлечени чуждестранни инвеститори. Костов разкритикува и данъчно-осигурителната политика, но поощри намеренията на правителството по отношение на усвояването на евросредствата.

Според Иван Костов България трябва да вземе заем догодина и то преди да излязат огромните пари за рефинансиране. „Защото и Италия ще се появи догодина с 370 милиарда дълг - главница, който трябва да рефинансира и ако ние се появим тогава в окото на тайфуна, нали си представяте колко ще платим за една емисия. За нашите мънички 1 милиард, които ни трябват. Всички инвеститори дебнат българското правителство – чакат го да стъпи върху терена на истинската емисия, защото знаят, че зад него няма централна банка, която да му напечата пари, знаят, че сме във валутен борд. Знаят, че нямаме никаква маневреност, знаят, че фискалният резерв е на прага. Трябва да изпреварим не само Италия – там е Испания, кой ли не”, категоричен е тъмносиният лидер.

„Добре, ние сме с повишен рейтинг, но къде са чуждестранните инвестиции, къде е куражът на българското правителство да излезе на пазара и да изтегли необходимите му оперативни резерви, защото той трябва да има оперативен фискален резерв в момента не само да погаси евро облигациите в началото на 2013 година, а и ако се сбъдне предупреждението на рейтинговата агенция Фич за финансова паника, да има с какво да отиде срещу паниката, да я блокира бързо. Много реални буфери трябваше да има в бюджета. Ако ще идват много тежки времена, а те ще бъдат тежки за правителства, за банки, за пенсионни фондове, за застрахователни институции, и ако идват тези тежки времена, значи трябва да имаш финансови възможности да отреагираш. Ние в момента нямаме финансови възможности да отреагираме, имаме правителство, което го е страх да се появи на пазара и да каже, че искат 1 милиард, защото ще чуе сигурно лихви, които в момента искат от Испания и от Италия”, каза още в студиото на „Седмицата” Иван Костов.