15 % от избирателите биха продали гласа си за 300 лева. Това показва изследване на социологическа агенция Медиана, представено от Кольо Колев. Други 9 % пък биха гласували за определен политик или партия срещу 100 лева. 7 % от хората пък се притесняват, че заради политическите си пристрастия могат да бъдат тормозени – например да бъдат нападнати или да изгубят работното си място.

Според изследването Меглена Кунева и кандидатът за президент на ГЕРБ ще получат еднаква подкрепа – по 38 % от анкетираните. Колев обърна внимание, че кандидатът на ГЕРБ е „енигматична фигура”, президентската кампания ще бъде доста необичайна, защото кандидатите стават ясни в последния момент. Кандидатът на БСП Ивайло Калфин получава подкрепа от 31 %, а кандидатите на Синята коалиция и Атака – Румен Христов и Волен Сидеров – по 10 %. Красимир Каракачанов от ВМРО би събрал 12 % от гласовете.

Най-подкрепяните политици през юли са Кристалина Георгиева, Георги Първанов и Меглена Кунева. Премиерът Бойко Борисов е чак на четвърто място в класацията. На въпрос на Дарик как би си обяснил фактът, че президентът изпреварва Бойко Борисов по обществена подкрепа, Колев отговори:

"Когато отидете на бензиностанция и видите, че бензинът е 2.50. когато отидете в магазина и видите, че сиренето е станало 13 лв. Когато ви дойдат сметките за едно или друго не обвинявате фирмата, а онзи, който се занимава с вдигането на вашите данъци, които пък се отразяват върху цените. Ето защо вината се носи от изпълнителната власт".

Колев подчерта, че резултатите за гласуване за президент са повече от сто процента, защото някои от запитаните са отговаряли, че ще гласуват или за един от познатите кандидати, или за кандидата на ГЕРБ, когато разберат кой е.

На въпроса – ако парламентарните избори бяха днес, за кого бихте гласували, 25,7 % от анкетираните са отговорили ГЕРБ, а 20 % - БСП. „Ерозията на ГЕРБ е спряла, но БСП снижават дистанцията”, коментира Кольо Колев.

Изследването е проведено в периода 23 – 27 юли. Според Кольо Колев фактът, че проучването се е провело по време на дебатите по третия вот на недоверие е оказал влияние върху резултатите.

Изследването е национално представено, проведено сред 1020 души.