Макар да им е писнало от политици, бедност и корупция, българите в неделя ще пристъпят бавно към изборните урни. Изборите обаче може да задълбочат, а не да решат политическата криза в най-бедната държава в ЕС.

Вторите предсрочни избори в България в рамките на 17 месеца ще се проведат на фона на средна месечна заплата от 400 евро, корупцията и организирана престъпност. Всяко пето домакинство живее под прага на бедността, а едно ново проучване показва, че според 69% от българите ситуацията в "непоносима".

Икономическият растеж е в застой, а младите хора нямат търпение да емигрират. Четвъртата по големина банка блокира тегленето на пари от депозити през юни, 375 милиона евро от европейски фондове са замразени, а украинската криза заплашва да засегне газовите доставки за България през зимата. Трудни реформи трябва да бъдат направени в здравеопазването, пенсионната система и образованието. А държавата се бори и с притока на сирийски бежанци от границата с Турция.

Бойко Борисов, който според социологическите проучвания ще спечели в неделя, открито говори за предизвикателствата в бъдещето. "Ситуацията е много трудна, но хората очакват да съберем сили и да изкараме страната от кризата. Очакванията са големи и това ни задължава да спрем да гледаме назад и да спрем да се оплакваме, да опитаме и да направим всичко необходимо за хората тук", каза той за AFP.

Дали обаче Борисов е годен за тази работа е друг въпрос, защото именно той подаде оставка от премиерския пост през февруари 2013 г. след национални протести.

България ще излезе от тази политическа криза след 5 до 7 години, а сега е едва първата година, твърди местен политически анализатор.

След последните изборите беше създадено технократско правителство, подкрепено от социалистите и партията на турското малцинство ДПС. Начело на кабинета беше преподавателят по икономика и бивш финансов министър Пламен Орешарски. Не мина и един ден и започнаха нови протести с искания за оставка. Те се засилиха, когато медиен магнат със съмнително минало неразумно беше назначен за шеф на агенцията по сигурността. През юли тази година и това правителство се предаде.

Този път се очаква партия ГЕРБ на Борисов да спечели 36-37% от гласовете, показват социологическите проучвания. Социалистите вероятно ще получат 22-23 на сто, а ДПС – 13%.

Много важно ще бъде представянето на малките партии, включително и на крайнодясната "Атака", на която дават около 4%, колкото е и прага за влизане в парламента.

Текат разследвания за заплахи и продажба на гласове. В проучване на "Алфа Рисърч" се казва, че 60% от хората са песимистично настроени за изборите.

Хората смятат, че българските партии работят само техните лидери да забогатеят и изборите няма да променят нищо.

Който и да бъде избран в България, трябва да е наясно, че ще бъде подложен на натиск, контрол и критики от гражданското общество. Ако новото правителство не спази обещанията си, хората ще продължат с протестите.