Партията на либералните демократи в Япония, която излъчи за премиер Шинзо Абе, най-вероятно ще отбележи убедителна победа на изборите, насрочени за тази неделя. Такива са прогнозите на почти всички основни медии в страната, коментира New York Times.

Според някои прогнози партията на Абе може да спечели повече от половината места в горната камара на парламента, която се състои от 242 депутати. В момента партията има 84 места там.

Дори и да не се сбъдне тази прогноза, либералните демократи имат реалната възможност да налагат волята си както в горната, така и в долната камара на парламента заради коалиционното им партньорство с малката Будистка партия, пише изданието. Така управляващите ще имат възможност да прокарват по-лесно и безпрепятствено решения за реформи.

Популярността на партията до голяма степен се подпомага от действията на премиера Шинзо Абе, който предприе политики по съживяване на японската икономика чрез агресивни монетарни стимули, големи правителствени покупки и обещания за извършване на структурни реформи. Ентусиазмът му успя да увлече инвеститорите, които нарекоха този подход в управлението Абеномика, на името на премиера. Резултатът е скок на борсата в Токио и планиран спад на йената, което подпомогна компаниите-износителки.

Най-силната опозиция на партията на премиера е Демократическата партия, която обра негативите след аварията в АЕЦ Фукушима.