Парламентът избра Томислав Дончев за министър по управлението на еврофондовете. С гласовете на ГЕРБ, "Синята коалиция" и „Атака" решението за нов министерски пост беше прието. БСП и ДПС се обявиха срещу назначаването на Дончев за министър без портфейл по еврофондовете. Премиерът Бойко Борисов мотивира структурната промяна с това, че по този начин правителството ще работи по-добре в тази сфера.

Ние затова предлагаме тази структурна промяна, защото по този начин считаме, че още по-добре ще работи правителството в тази област. И аз мога да кажа, че почти всяка седмица България се глобява от Европейската комисия с десетки милиони лева, които вече минават в стотици - вчера 49 млн. лв., преди една-две седмици - 40 млн. лв., преди това за заменките. Ако започнем да ги сумираме, ще излязат доста големи цифри. Мисля, че е коректно, когато има нещо направено правилно като посока, разбира се, аз не виждам нищо притеснително в това да кажа, когато не са минали осем години, а са минали няколко месеца от управлението на правителството и съм установил, че този начин на работа, който са имали, е бил добър и го въвеждам. Защо трябва да се противопоставяме на това или да казваме, че е грешка и трябва да създаваме конфликти. Да, този начин на управление ще даде много по-добро управление за еврофондовеге. И аз истински се надявам, че поне вътрешно подкрепяте тази идея, коментира премиерът.   

От опозицията отбелязаха, че липсва приемственост в управлението, но казаха, че е необходимо да има такъв пост. Лидерът на БСП Сергей Станишев нарече „тежка управленска грешка" това, че е до момента не е имало такъв министър.

От левицата и ДПС обвиниха „Атака" и „Синята коалиция" за това, че през 2008 година не са подкрепили назначаването на Меглена Пугчиева за министър по еврофондовете, а сега гласуват за предложението на ГЕРБ. От „Атака" се защитиха с това, че преди еврофондовете били запушени и не виждали нужда от такъв пост. Лидерът на ДСБ Иван Костов пък каза, че се обявил срещу Плугчиева заради това, че функциите й не били ясни и се дублирали с министъра по европейски въпроси.

Общият обем на контрактуваните договори по европейските програми достигна близо 4 млрд. лв., - отчете бившият премиер Сергей Станишев, - а сега за осем месеца са договорени 1.5 млрд. Какви ще бъдат конкретните правомощия на този министър? защото в моето разбиране неговата работа не е да проверява на компютъра коя програма и кой проект на какво ниво е в момента. Това може да го направи един чиновник, допълни Станишев.

С всеки изминал ден в 41-вото Народно събрание аз все повече се убеждавам, че вие явно сте били министър-председател на една друга държава, защото тези неща, които изказахте току-що преди една година вие по същия начин ги говорихте и всички хора на 5 юли ви показаха колко ви вярват, обърна се към Станишев депутатът от ГЕРБ Цветомир Михов.

В тези години, в които се изграждаше и се развиваше системата за усвояване на европейските фондове, бяха допуснати тежки грешки. Те се дължаха на теоретизацията, функциониране без контрол и без координация на отделните министерства. Тази теоретизация доведе до липса на централно координиране, надзор и санкциониране за корупционни практики и за допускане на конфликт на интереси в самата администрация, каза лидерът на ДСБ Иван Костов.