Броят на туристите, качили се до Седемте Рилски езера през 2011 г., достигна 120 000 – показват данните на Национален парк Рила. Преди пускането на лифта през 2009 г., броят на туристите е бил само 35 хиляди души.

Това нарастване на туристическия поток през последните години представлява недопустимо увеличаване на антропогенния натиск в една много чувствителна екосистема – алармират природозащитниците.

През последните две години ставаме свидетели на
сериозни ерозионни процеси, пряко унищожаване на защитени тревни съобщества и видимо замърсяване на езерата, които бяха считани за едни от най-чистите естествени водни басейни в Европа.

Министерството на околната среда и водите за пръв път официално призна за съществуването на този проблем, отбелязва коалицията „За да остане природа в България“. На организирана от НП Рила работна среща бяха изнесени данни, които „впечатлиха“ шефовете в МОСВ – Нона Караджова и Евдокия Манева.

Неправителствените организации настояват мерките за опазване на езерата да се определят с Оценка за въздействието върху околната среда, извършена за сметка на основния инвеститор в района - „Рила Спорт АД“.

Когато лифтовете на Рила Спорт АД заработиха през 2009 г., това стана без наличието на легална Оценка за въздействието върху околната среда на този инвестиционен проект – изтъкват природозащитниците: въпреки че Седемте езера се водят зона за ограничаване на човешкото въздействие.

Но държавата в лицето на МОСВ отказа да вземе отношение по това. Сега, две години по-късно и при доказани щети за един от символите на България, министър Караджова и заместник министър Манева са „впечатлени“.

На работната среща те дадоха сигнал, за пръв път, че трябва да бъде изготвена Оценка за въздействието върху околната среда и да бъдат разписани мерки за опазване на циркуса на Езерата. Но според тяхното предложение, това ще стане за сметка на данъкоплатците.

Неправителствените организации в коалицията „За да остане природа в България“ са категорични, че това означава увеличаване на незаконната държавна помощ за основния инвеститор в района. Вместо това, те настояват Рила Спорт АД да финансира оценката.

Рила Спорт АД дори не плаща концесионна такса на държавата – възмущават се природозащитниците, които не проумяват защо беше допусната тази ситуация с толкова много губещи и само един печеливш.

Европейската Комисия вече работи по наказателна процедура срещу България, която засяга казуса със Седемте езера. Езерата и високопланинските екосистеми представляват приоритетни за опазване природни местообитания по смисъла на Директивата за природните местообитания и тяхното увреждане неизменно ще доведе до санкции за нашата държава.

148 000 подписа на български граждани събра внесената в Европейския парламент петиция срещу изграждането на лифта, но това не можа да спре тези  инвеститори. 

Според „За да остане природа в България“, изнесените от Дирекцията на Национален парк Рила статистики са надскочили дори най-тревожните очаквания и анализи на ситуацията. Те касаят не само многократно увеличения брой посетители в района, но и липсата на адекватен контрол на поведението на туристите.