Асоциацията на управляващите дружества БАУД изключи Стандарт Асет Мениджмънт АД от редиците си заради нарушение на Етичния кодекс. Решението е взето но извънредно заседание на колегията, проведено на 24 ноември, но се оповестява едва днес.

От БАУД изтъкват, че Стандарт не съблюдава изискванията на фондовата индустрия при управлението на активи и това е причината за изключването му от асоциацията.

В Етичния кодекс, приет от БАУД през 2006 година, се регламентират правила на работа, които гарантират, че всички инвеститори във фондовете се третират равностойно, че конфликтът на интереси е невъзможен и че активите се оценяват и управлят професионално и прозрачно.

Друго важно положение, залегнало в Етичния кодекс, което по информация на DаrikFinance.bg води към основната причина за изключването на Стандарт от БАУД, е изискваното от Кодекса ниво на нивото на годишните оперативни разходи, което не трябва да надвишава 5% от размера на активите на фонда.

В тези разходи обикновено се включват възнагражденията на мениджърите на управляващото дружество, както и средствата, заделени за маркетинг и реклама.

Освен това парите на каса на колективната инвестиционна схема за покриване на текущите разходи не могат да надвишават 1 000 лв., по Кодекса на управляващите дружества.

Към 28 ноември Стандарт Асет мениджмънт предлага управление на активи в 4 фонда с обща стойност на активите около 6 млн. лв. Всичките фондове са на отрицателна доходност от началото на публичното предлагане, а за последните 12 месеца с най-голяма загуба се движи ДФ Стандарт Инвестмънт Международен фонд, който губи 32.90%. Високодоходният фонд реализира отрицателна доходност от 25.61%, показват данните на сайта на БАУД, а балансираният фонд на Стандарт губи 21.08% за последните 12 месеца. Единствено консервативният фонд успяра да излезе на плюс на годишна база с доходност от 2.22% в края на ноември тази година.

През месец май тази година Стандарт Асет Мениджмънт смени адреса си и се премести от централния булевард "Витошка" в столицата в нова сграда в ж.к. "Иван Вазов". Това се случи след скандал с фирмата, предоставила офис под наем на дружеството. Според НИКРИ ЕООД Стандарт бе натрупал дългове за наеми и такса смет за над 400 хил. лв. В опит да събере вземанията си, НИКРИ открила, че управляващото дружество не поддържа достатъчна наличност от финансови средства по банковите си сметки.

Проверка на Комисията за финансов надзор по случая приключи със становище, че Стандарт отговаря на нормативните изисквания за капиталова адекватност и няма повод за притеснение от страна на инвеститорите.

Четири месеца по-късно Стандарт Асет Мениджмънт бе напуснато от двама членове на Съвета на директорите - Пламен Пътев и Стефан Стефанов, които са и най-големите акционери в дружеството с по 28% от капитала на дружеството.

*Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!