Нобеловият лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц е на мнение, че европейската икономика е изложена на риск от обратно връщане в рецесия заради съкращенията, които правителствата на страните правят в опит да свият бюджетните си дефицити.

Възпирането от инвестиции с висока възвръщаемост ще направи ситуацията с дефицитите да изглежда наистина глупава, смята Стиглиц. В еврозоната се опитват да ги свият до лимита от 3% от Брутния си вътрешен продукт, след като кризата в Гърция подкопа доверието във валутния съюз.

За да подкрепи своята теза, той обръща внимание на факта, че през второто тримесечие се видя как икономиката се е разраснала с по-бърз от очакваното темп, а сега са налице признаци на слабост при възстановяването от кризата.

Хвърлят се големи усилия за задържане на тази изкуствена граница от 3%, при положение, че тя не е естествена.  В момента гледаме само от едната страна на счетоводния баланс. Европа е пред риск от второ дъно на рецесията, казва Стиглиц.

Растежът в сектора на услугите и производството в Европа през месец август се забавя повече, отколкото икономистите очакваха. Инвеститорското доверие в Германия пък е най-ниското от 16 месеца насам. Вчера от Moody’s Investors Service откриха, че рисковете пред икономическия растеж накланят посоката надолу.

Според прогнозата на Европейската комисия през месец май средният бюджетен дефицит в еврозоната ще достигне 6.6% от БВП през тази година спрямо 6-3% през миналата. Правителството на Гърция възнамерява да свие дефицита си от 13.6% на 8.1% от БВП през тази година. С резултат от 14.3% от БВП Ирландия е номер едно в класацията по бюджетен дефицит през миналата година.

Това, което правим в момента, е да задържаме растежа нисък за продължително време. Лошото е, че няма да излезем от тази криза още много дълго време и е много притеснително, че хората приемат за нормално безработица от над 10%. Bloomberg