Министрите на финансите от еврозоната ще обсъдят утре как да се похарчи неизползваната част от бюджета на ЕС в размер на 5 млрд. евро.

Високопоставени представители от Брюксел обявиха, че може да продължат изпълнението на плановете за инвестиране на милиарди евро от парите на данъкоплатците в енергийни и интернет  проекти въпреки политическите и правни възражения на важни страни членки на ЕС като Германия, Франция и Италия.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу предлага парите да се използват за свързването на електроразпределителни мрежи на страните членки, изграждане на тръбопроводи за пренос на природен газ, създаване на вятърни турбини и разширяването на достъпа до интернет в провинциалните райони.

Според Барозу такива проекти ще подпомогнат подобряването на енергийната сигурност на Стария континент.

Някои от правителствата от ЕС са против плана, защото трябва да предоставят парите за изпълнението му или тъй като не са заинтересовани от проектите. 

Сега те получиха подкрепата на правните служби в Брюксел, които стигнаха до заключението, че по-голямата част от наречените от ЕК "непохарчени" средства всъщност не могат да се използват.

По информация на неназовани източници от Брюксел Излишъкът от 3.5 млрд. евро от бюджета на ЕС за 2008 г. вече не е на разположение. Останалата сума от 1.5 млрд. евро все още може да бъде инвестирана, тъй като е включена в главата на бюджета за 2009 г. за селското стопанство и риболова, отбелязват източниците.

Източник ДПА, Reuters