Във вторник Microsoft показа следващата си операционна система Windows 10 и представи версия за технически преглед за настолни компютри, която ще е налична от днес.

Компанията представи и най-мащабната си програма за отворено сътрудничество Windows Insider Program (WIP), чиято цел е да промени процеса на създаване и доставка на Windows, за да отговаря още по-добре на нуждите на потребителите.

Участниците в програмата ще получат версията за техническия преглед на Windows 10 и всички нови компилации по време на цикъла на разработка, за да ги използват и да дадат своите отзиви и препоръки.

Windows 10 се адаптира към устройствата, използвани от потребителите – от Xbox конзоли до компютри, телефони, таблети и джаджи – и към техните нужди по един последователен, познат и съвместим начин, който позволява още по-голяма производителност. Windows 10 ще работи с още по-голям брой устройства. За всички тези устройства Microsoft ще представи и сходима програмна платформа за разработчици с единен магазин за мобилни приложения. Разработчиците ще могат да пишат приложения за различни видове устройства, позволявайки на потребителите по-лесно да ги откриват, купуват и актуализират.

Windows 10 предлага почти всичко, от което се нуждаят предприятията, в т.ч сигурност от корпоративен клас, функции за защита на идентичността и информацията, като по този начин намалява сложността и предоставя по-висока производителност в сравнение с други решения. Едно от направените подобрения е свързано с потребителските идентичности, а именно по-добра защита от пробив, кражба или фишинг. Windows 10 помага и за предотвратяване на загуба на данни посредством контейнери и разделители на данни на ниво приложения и файлове, което позволява защитата да следва данните от таблет или компютър до USB паметта, имейла или облака.

Управлението и разгръщането, в т.ч. надграждането от Windows 7 или 8, са опростени, за да се намалят разходите и да накарат потребителите да забравят wipe-and-reload сценариите от миналото.