877 хил. лева излязоха „на светло" само от 36 търговски обекта по Северното Черноморие, съобщиха от НАП-Варна. От 13 август до сега инспекторите от приходната агенция са извършили 167 проверки за спазване на данъчното и осигурителното законодателство.

Във Варна и курортните комплекси са проверени всички дискотеки. В хода на проверките инспекторите са установили, че някои от собствениците на дискотеки декларират 50 пъти по-малко оборот от реалния.

Преди проверка на данъчните собственик на дискотека в Кранево е декларирал по 200 лева оборот на ден. При наблюдението става ясно, че собственикът не издава входни билети, като по този начин е укривал по 4 000 лева оборот на ден само от билети  и още по 6 000 лева на ден от консумацията в обекта.

В хода на проверките в някои от търговските обекти и заведения за хранене са установени опити за укриване на обороти чрез манипулиране на фискални устройства, водене на двойно счетоводство и други груби нарушения на данъчно-осигурителното законодателство. На всички фирми, при които са установени нарушения, са възложени пълни ревизии за последните 5 години, като действителният  оборот  ще бъде обложен с полагащия се за него данък заедно с лихвите за всички недекларирани приходи назад във времето.

Общият брой на съставените актове за административно нарушение на некоректни търговци е 140, като по тях в бюджета ще постъпят 80 000 лева.

„Проверките за отчитането на реалните приходи от търговците продължават. Нека лицата, които имат задължения към приходната агенция, да ги внесат доброволно, за да не се налага нашите служители да предприемат крайни мерки за принудителното им събиране", каза териториалният директор на НАП Варна Светлан Петков.