Родни търговци пробутват румънски агнета за български, разкри пред „Монитор” Милен Николов, председател на асоциация „Добруджанско агне”. Заради това Турция забрани вноса от България.

„Останаха само Гърция, Италия и Хърватия, но там пазарът е доста малък”, коментира още Николов. Търговците внасят евтини агнета от Румъния, защото северните ни съседи получават два пъти по-висока държавна субсидия, отколкото у нас. Тук

търговците свалят румънската ушна маркировка

пренабиват българска маркировка и представят стоката като наше производство. Българското агнешко месо е предпочитано заради по-добрите му вкусови качества. Прекупвачите печелят тройно от износа на едно живо агне.

30-килограмово животно струва около 120 лева в Румъния, турците го изкупуват за 300 – 400 лева.

„Турците обаче усетиха какво става и казаха: „Ние искаме да ядем скъпо агнешко, но да е българско”, обясни схемата Николов.

В момента пазарът на агнешко месо се е върнал с 10 години назад. Рядко се изкупуват агнета на едро, и то при много ниски цени.

4 лева е цената на килограм живо тегло за агне до 25 кг, по 4,50 лева – до 30 килограма, а над 30 килограма никой не ще да купува.

Секторът замира, останаха само тези,

които могат да си направят много добре сметката, коментират овцевъди и масово продават стадата си. Самият Милен Николов е продал две стада и от 350 глави, сега отглежда само 130. Частни стопани по добруджанските села продават агънца за по 6 лева живо тегло.

Купувачът плаща допълнителни 10 лева и получава животното заклано и изчистено. Жителите на граничното село Дуранкулак изобщо нямат подобни тревоги преди Великден и Гергьовден. Те отскачат с колите си до Румъния и си купуват евтино прясно месо.

В същото време цената на агнешкото по магазините на Добрич скача главоломно, и то с дни. Миналата седмица килограм агнешки бут бе 14 лева, в петък на етикетите вече пишеше 17,40 лв.