Пазарите, на които разчитаме да компенсират намалелия износ за страните от ЕС, също показват намалял апетит за стоки с надпис Made in Bulgaria.

По данни на националната статистика потребителите от трети страни за поискали с 1% по-малко наша продукция за периода януари - март 2012 година, спрямо първото тримесечие на 2011 година. Общата стойност на изнесеното е 3.6 млрд. лева, като основните дестинации, към които са пътували товарите са Турция, Китай, Русия, Сърбия, Република Македония и Обединените Арабски Емирства, които поглъщат 51% от износа ни за трети страни.

През същия период вносът на стоки от трети страни у нас се е увеличил с 9.9% спрямо януари- март миналата година и възлиза на 4.5 млрд. лв. Внасяме повече от Босна и Херцеговина, Иран, Тайван и Виетнам.

Анализирайки данните на месечна база обаче се вижда, че март е бил по-силен от февруари от гледна точка на износа, който е нараснал с 2% до 1.3 млрд. лв. Вносът обаче расте със значително по-бързи темпове и се увеличава с 12.2% спрямо февруари до 1.6 млрд. лв.

Тези динамики водят до формиране на отрицателно външнотърговско салдо от взаимоотношенията ни с трети страни до 351.7 млн. лв. само през месец март, а от януари до март то достига до 904.9 млн. лв.

Ако към тези данни прибавим и резултатите от търговията на България със страните от Европейския съюз, се вижда, че външнотърговския ни дефицит достига до 2.110 млрд. лв., което е с 1.222 млрд. повече от първото тримесечие на 2011 година. Само през март външнотърговското ни салдо е отрицателно и възлиза на 847.7 млн. лв.

По данни на НСИ в периода януари- март у нас са внесени стоки общо за 11.2 млрд. лв., което е 8.9% ръст на вноса от ЕС и трети страни, а са изнесени стоки за 9 млрд. лв., което е спад на износа с 3.3%. Само през месец март сме внесли стоки за 4.2 млрд. лв., което е ръст от 11.5%, а износът ни е за 3.3 млрд. лв., което е спад с 1.6%.