Германският канцлер Ангела Меркел не е почитател на бързите действия, показва поведението й до този момент в процеса по противодействие на дълговата криза. Времето, обаче, е лукс, който еврозоната не може да си позволи, коментира германският вестинк Spiegel.

В интервю за британския вестник Guardian, публикувано тази сутрин, италианският премиер Марио Монти казва, че ако срещата на лидерите на Европейския съюз в края на този месец не постигне ефективно споразумение, с което да се успокоят финансовите пазари, ще има сериозни последствия.

"Прогресивно ще се увеличават спекулативните атаки срещу отделните страни, особено тези, които показват слабости", каза Монти. "Голяма част от Европа ще се финансира при по-високи лихви, което ще окаже ефект върху държавите и индиректно върху фирмите. Това е точно обратното на онова, от което икономиката се нуждае", каза Монти.

Възгледите му се споделят от премиера на Испания Мариано Рахой и френския президент Франсоа Оланд. Днес тримата ще се срещнат в Рим, за да се подготвят за срещата на европейските лидери през следващата седмица. Триото иска да скъса с бавното темпо, с което действа Меркел и е за поддържането на строги бюджетни икономии, които да доведат до повече интеграция между страните-членки на еврозоната, в това число обединяване на дълговете.

Шпигел разсъждава над това дали триото Италия, Испания и Франция ще работи над по-широкообхватен спасителен план за еврото. Както стана ясно, испанските банки ще се нуждаят от € 62 млрд., за да оцелеят в настоящата ситуация. тези средства ще дойдат по линия на пакета от € 100 млрд., който вече е договорен от страните и институциите - донорки. Формалното отправяне на иска за помощ ще бъде направено в следващите дни.

Възможно е обаче, средствата, които ще бъдат нужни, да са повече. Това ще проличи ако на аукциона на 5-годишни ДЦК, който е планиран за четвъртък Испания бъде принудена да плати над 6.07% лихва. През последните седмици доходността по 10-годишните ДЦК се колебае около 7%.

Дори институции като Международния валутен фонд сякаш втвърдиха тона и станаха нервни. Шефката на институцията Кристин Лагард каза по-рано този месец, че Европа има три месеца да спаси еврото. Подобни са мненията и на други финансисти като Робърт Зелик от Световната банка и Бен Бернанке от Федералния резерв на САЩ.

Че има битка между Берлин и останалата част от Европа пролича и на срещата на страните от Г 20 в Мексико, където Марио Монти настоя, че фондът за спасяване на еврото трябва да получи възможност да изкупува държавни облигации на страни, затруднени от кризата.

Трудно е да се очаква, че по това и по други предложения, като например за колективизация на дълговете на страните в еврозоната, Меркел ще успее да се противопостави на 100%. Тя е подложена на значителен натиск от новоизбрания френски президент Оланд и от политическия лидер на Италия Марио Монти. Кризисният мениджмънт на Госпожа "Не", както я наричат напоследък, не се нрави и на президента на САЩ Барак Обама и лидерите на Бразилия, Индия, Аржентина и Русия. Всичко това дава предпоставки да очакваме, че следващата седмица ще бъде динамична на новини за силните на Европа.