Министерството на земеделието и храните има готовност да стартира изплащането на премиите за тютюнопроизводителите още през март, съобщи на извънредна пресконференция ресорният министър Мирослав Найденов. Преди това ще бъдат направени съответните проверки, за да се избегне премиирането на така наречените „кухи” количества тютюн. Планираните за утре протестни действия на тютюнопроизводителите се политизират, бе категоричен Найденов. По-рано премиерът Бойко Борисов обвини БСП, че подготвя бунтовете на тютюнопроизводителите.

Министърът на земеделието припомни, че договорените с ЕК 116 млн. лв. са таванът, който може да бъде изплатен на бранша. От националното сдружение на тютюнопроизводителите обаче са поискали 178 млн. лв. Те настояват още тяхното изплащане да започне веднага, без да бъдат извършвани проверки на заявените количества от Реколта 2009.

Според Найденов на срещата с представителите на бранша вчера е била постигната договореност, но само след провеждане на един телефонен разговор те са променили позицията си.

„Почваме ви, кръв ще се лее” - с тези думи са се обърнали тютюнопроизводителите към Мирослав Найденов, предупреждавайки го за предстоящите протести. От министерството бяха категорични, че увеличаване на средствата няма да има заради липса на пари в бюджета.

От Националното сдружение на тютюнопроизводителите съобщиха, че около 20000 души ще протестират в утрешния ден, като се очаква да блокират основни пътища и КПП-та на границата с Гърция.