102 млн. лв. за водни проекти по Оперативна програма „Околна среда” да бъдат изплатени тази година, предвижда Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ в програмата си за юли – декември 2010 г.

Парите ще бъдат използвани за строителство на инфраструктурни проекти за воден цикъл, изграждане и реконструкция на канализацията на Троян, Благоевград, Перник, Каварна, Хисаря, Сливен и други.

По проблема с отпадъците до края на годината трябва да приключи изпълнението  на  договорите, за  да започне и закриване на общински депа, които не отговарят на изискванията, както и проекти,  свързани с разширяване на съществуващи депа и др.

Министерството планира и да продължат стартиралите през февруари строителни работи по ИСПА за реконструкцията на варненската пречиствателна  станция  за  отпадъчни  води  и  на  водоснабдителната и канализационната мрежа на града. Очаква се до края на годината поетапно да се въведат в експлоатация и други проекти по ИСПА, като канализационна  и  водопроводна  мрежа на Шумен, Смолян, Кюстендил, Търговище, Горна Оряховица и квартал на Варна.

Отново по ИСПА пък продължавва строителството на проекта за водния сектор на София, изграждане на пет регионални депа за  битови отпадъци -  Монтана,  Русе,  Севлиево,  Силистра  и  Созопол”, изграждане  на сероочистващи  инсталации  за  блокове 5  и 6  на  ТЕЦ “Марица  Изток 2”, продължава и строителството на пречиствателни станции.

МОСВ предвижда и редица срещи с ЕК, с цел предотвратяване стартирането на нови наказателни процедури и прекратяване на вече откритите такива. Ще се разработват и приемат и различни наредби в областта на околната среда. Ще се работи и за ограничаване и спиране на загубата на биологично разнообразие, съобщават от ведомството. Очаква се и обявяването  на 13  защитени  зони  за  опазване  на  дивите  птици, с  което  процесът  по обявяване на зоните по Директивата за птиците ще приключи. Също така предстои да се направи и изчисляване и разпределяне  на квоти от резерва на Националния план за разпределение на квоти  2008 - 2012 г. на нови участници в Европейската схема за търговия с емисии. Ще има и нови изисквания за веществата, разрушаващи озоновия слой.

От министерството предвиждат и повече контролна дейност и мониторинг – върху горските системи, източниците на шум, качеството на атмосферния въздух – планират се и редица проверки от различните РИОСВ. През тази година трябва да започне и разработване на програма за опазване, устойчиво ползване и възстановяване на почвите.