Ще направим всичко възможно през януари да изплатим обезщетенията на стопаните, изгубили изцяло продукцията си. 

Това каза служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев в интервю за предаването „Агросвят” по Дарик радио.

Категорично ситуацията, която заварихме в Министерството на земеделието и храните не беше никак лека от финансова, бюджетна гледна точка на състоянието на системите в самото министерство, „син език”, тежките климатични условия. За съжаление и руското ембарго, което дойде за нашите земеделски стоки”, обясни той. 

„Изключително трудна, биха казал критична година за нашите земеделци и животновъди. За нашите производители, които загубиха изцяло площите си поради лошите климатични условия – знаете, че имаме действаща нотифицирана помощ за пропадналите площи, по която механизма е разписан и действа по такъв начин, че сумата на обезщетенията ще бъде изплатена в началото следващата година”, допълни Грудев.

„В момента тече процес по приемане на заявления от нашите бенефициенти, които са с пропаднали площи. Съответно оценка на тези заявления, оценка на терените по места, сформиране на работни групи от страна на общинските служби и областните дирекции „Земеделие”, заедно с ДФ „Земеделие”, за да можем да направим така, че в рамките на месец януари следващата година ние да изплатим обезщетенията на стопаните, които загубиха изцяло продукцията си”, посочи служебният министър на земеделието и храните.