Ръководствата на КНСБ и КТ Подкрепа ще обсъдят днес подготовката на протестни действия срещу промените в Кодекса за социално осигуряване, които вече са внесени за разглеждане от Народното събрание.

Преди няколко дни синдикатите заплашиха правителството с национални протести и стачки, ако не изтегли проектозакона, с който се слага началото на нова пенсионна реформа.

Днес изтича срокът, който КНСБ даде на депутати и министри да организират дебат по предложенията за промени.

През август правителството реши, че от следващата година стажът за пенсия ще нараства с по една година до 2013-та година, а за категорийните работници ще се увеличи възрастта – отново поетапно, с общо 2 години.

Синдикатите се обявиха против реформата в този й вид, а управляващите обещаха нов дебат по темата, в началото на септември. Инициатива за дебат няма, а социалното напрежение нараства, заяви за Дарик вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров:

"Този законопроект трябва да бъде оттеглен в този му вид. Това е нашето искане. Всичко останало, което касае възможности за компромисно решение, минава през това да не се вдига стажът за пенсиониране и да не се пипат придобивки, които касаят специфични групи като учители. Няма да допуснем тук някой да си мисли, че сам управлява държавата. Мисля, че премиерът разбира какво искаме да кажем - не в неговата градина с тези камъни".