Проблемите със стария Несебър са обратими. Изваждането му от списъка на ЮНЕСКО е по-скоро мит. Опасност за такава промяна на статута на града не съществува, като държавата е категорична, че ще съхрани културното наследство на града.

 

Единствената опасност за стария Несебър е опцията да бъде включен в списъка на застрашените обекти в риск. Тя може да бъде избегната, ако държавата и местната власт приложат мерките срещу застрояването.

 

Проблемът събра на пресконференция както представители на властта, така и експерти от мисията на ЮНЕСКО за проверка на ситуацията в селището.

 

Експертите на ЮНЕСКО обясниха, че са доволни от мерките, които започва да предприема държавата.

 

Заместник-министъра на културата Тодор Чобанов счита, че местната общност сама трябва да се справи с проблемите като вземе в свои ръце прилагането на закона.

 

„Няма необратими щети върху уникалното културно наследство на Несебър. Категорично има сериозни проблеми, но нищо от това, което е проблемно, не е необратимо. Всичко може да бъде оправено, включително и незаконното строителство“, според Чобанов.

 

Той заяви, че „Ядрото на световната културна ценност е съхранено и българската държава е категорична във волята си за справяне с тези проблеми, които са вече констатирани. Основно говорим за незаконно строителство и за неподходяща по своя вид търговска дейност по улиците на Несебър.”