Инициативен комитет от ямболските села Дражево и Хаджи Димитрово подготвя протестен митинг срещу магистрала Тракия. Протестиращите не са против изграждането на пътя. Те искат промяна на трасето в отсечката Ямбол - Карнобат.

Според изчисления на инж. Теньо Тенев, ако магистралата се измести на юг между селата Веселиново и Чарда, трасето ще се скъси с два километра. Икономията на средства, обаче, не е основната причина за протеста.

Според инициаторите, с преминаването на магистралата край Дражево и Хаджи Димитрово се създавало потенциална опасност от замърсяване на почвата и подпочвените води в района. Те твърдят, че ако се обърне и разлее една цистерна с гориво или някакви химикали, ще настъпи екокатастрофа.

Протестът, който ще се състои на 5 септември, е твърде закъснял, коментират в селата и прогнозират, че на митинга надали ще се съберат и 20 човека.

Инж. Тенев е оптимист и разчита на масова подкрепа за каузата си, за която се бори отпреди 12 години. Той е писал писма не само до всички български инстанции, ангажирани с проекта за магистралата, но и до Европейската комисия.

Darikfinance.bg припомня, че отсечката от Ямбол до Карнобат /лот 4/ ще се строи от Сдружение Тракия ІV, в което влизат 9 български фирми: Холдинг Пътища АД, Галчев инженеринг груп АД, Пътностроителна техника ЕАД, Пътинженеринг М ЕАД, АБ АД, Бургаспътстрой АД, Пътинженерингстрой – Т АД, Мостстрой АД, Видапътстрой ЕАД.

В момента има затруднения с отчуждаването на земи край с. Загоре, което касае строителството на лот 2 от аутобана. Собствениците атакуваха в съда заповедта на областния управител на Стара Загора Йордан Николов за одържавяване на част от земите им.