БСП и ГЕРБ отново влязоха в спор заради предстоящия референдум. Този път повод стана предложението на лидера на РЗС Яне Янев да се отмени референдумът, а президентът Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд.

„Референдум ще има въпреки паниката на управляващите. 770 000 подписа на български граждани не могат да бъдат игнорирани от нито едно правителство, включително и от това на ГЕРБ. Ще има референдум и това вече ще бъде политически референдум, няма да бъде чисто експертен или технологичен референдум за атомната електроцентрала в Белене. Това ще бъде политически референдум за управлението на ГЕРБ", каза Румен Овчаров от левицата.

Димитър Лазаров от мнозинството посочи, че становището на политическа партия ГЕРБ е, че с така редактирания и зададен въпрос референдумът не е противоконституционен и основателно и правилно е насрочен за провеждане от президента на страната. „Трябва да се чуе гласът на хората, но те трябва да бъдат наясно, че с така зададения съобразно конституцията въпрос всъщност се цели отговор на въпроса за Белене. Това е партийната заръка на БСП", допълни той.