Протестната вълна срещу президента Виктор Янукович достигна и източна Украйна. Тази част от страната е по-тясно свързана с Русия и традиционно подкрепя сегашния президент.

Противниците на Янукович обаче са окупирали административните центрове в десет области в региона. Местните медии съобщават за сблъсъци с полицията в Харков, Чернигов и Черкаси.

Опозиционната партия "Баткивчина" е завзела властта в Суми. Най-сериозно изглежда положението в Запорожие, където няколко хиляди души са щурмували областната администрация. полицията е използвала зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, за да ги разпръсне.

Поне 18 милиционери са ранени при сблъсъци в източния украински град Днепропетровск, съобщават пък руски осведомителни агенции. Сблъсъците бяха предхождани от антиправителствена демонстрация.

Около 50 от участниците се опитаха да нахлуят в сградата на областната администрация, но бяха отблъснати. Силите на реда задържаха 40 души.

Според AFP, украинската опозиция контролира 10 областни центъра. Продължава и окупацията на министерството на правосъдието в Киев. Сградата бе завзета снощи от привърженици на движението "Общо дело". Опитите на един от водачите на опозицията - Виталий Кличко, да уговори окупаторите да напуснат сградата, останаха без успех.

Събитията се развиват все по-бързо след като преди седмица протестите взеха и първите си жертви. Кризата в Украйна надвисва и над срещата между Русия и Европейския съюз, която ще се проведе на високо ниво във вторник. Вместо планираните два дни, преговорите ще продължат едва няколко часа.

От ЕС поискаха украинското правителство да прекрати погазването на човешките права и да удържи на обещанията, дадени при преговорите с опозицията.

За да успокои напрежението Янукович предложи на двама от опозиционните лидери висши държавни постове.

Междувременно обектите на енергетиката в Украйна "преминават към режим на засилена охрана", за да се осигури непрекъснатата им работа, съобщи Министерството на енергетиката и въгледобивната промишленост. Мерките важат и за 15-те ядрени реактора в страната.

Ситуацията все повече се превръща в безизходна за правителството. Ако отстъпи Янукович рискува да си навлече гнева на Москва, а ако смаже протестите, ще означава да скъса всякакви връзки с ЕС.