Японска фирма проучва възможността да изкупува тютюн от България. Компанията от страната на изгряващото слънце е подала въпросник за попълване към Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България, съобщи председателят й Асен Кичуков.

В запитването си японците се интересуват освен от сортовете тютюн и от количествата, които се произвеждат у нас, съобщава "Стандарт".

"Контактите с японците са в съвсем начален стадий, по-скоро проучвателни, но смятам, че ще можем да пробием с нашия тютюн на техния пазар", даде оптимистична прогноза Кичуков.

От името на членовете на конфедерацията той призовава правителството да задейства търговските ни аташета в целия свят, които да проучат възможностите за износ на родния тютюн.

Според Кичуков мисията е съвсем възможна, защото в България се отглеждат уникални за света едролистни сортове като "Крумовград" например.

Полша, Украйна, Чехия и дори Македония са сред държавите, които са заинтересовани от тазгодишната ни тютюнева реколта, посочи още председателят на НКТБ. Той посочи, че за момента няма кой знае какво движение на пазара от традиционните 4-5 фирми, изкупуващи българската продукция.

Засега само Булгартабак е направил проучване за очакваните количества и качество на тазгодишната реколта.

Кичуков посочи още един играч на изкупния пазар тази година, който засега подава сериозна заявка за прибиране на продукцията от стопаните в цялата страна - БТ Първомай.

Според прогнозите му тази година се очакват по-ниски добиви от миналата, но пък тютюнът ще бъде с много високо качество. Спад с около 30% на тютюневите насаждения отчитат от НКТБ. Това се обяснява с проблемите в бранша през последните години, забавеното изкупуване и ниската изкупна цена, които накараха много стопани да се откажат от тютюна.