Проект ЗЕМЕДЕЛСКИ СВЯТ, съфинансиран от Европейския съюз, Генерална дирекция Селско стопанство и развитие на селските райони, № на договор АГРИ2011-012

Българското розово масло се използва като хранителна добавка в Япония, която неутрализира неприятната миризма на потта. Това съобщи в предаването „Агросвят” по Дарик Филип Лесичаров, розопроизводител от Казанлъшко.

 

Япония ще остане основна дестинация за българското розово масло, въпреки трагедията, която сполетя страната в началото на годината, смята Лесичаров. По думите му вероятно ще има спад заради кризата и заради катастрофата в Япония, но той няма да е голям. Япония ще продължи да се развива и ще направи всичко възможно, за да се възстанови максимално бързо, коментира розопроизводителят. Той обаче допълни, че задължително българските фирми трябва да предоставят качествен продукт, в противен случай ще изгубят пазара си.

 

Българското розово масло е уникално заради климата у нас, категоричен е Филип Лесичаров. Според него в Румъния и Гърция са правени опити да се произвежда розово масло, но то не с далеч по-ниско качество. Единствено турското розово масло се доближава до българското, но и то е с по-ниско качество.

 

По думите му все повече фирми, включително и европейски, имат интерес към розовото масло и като продукт за разработка на медикаменти. „Според мен именно там е бъдещето на розовото масло – в хранително-вкусовата промишленост и медицината, не толкова в козметиката и парфюмерията”, заяви Филип Лесичаров.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз, Генерална дирекция Селско стопанство и развитие на селските райони. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Дарик Радио АД и по-никакъв начин не може да се приеме, че отразява становището на ЕС или генералната дирекция. Европейската комисия не носи никаква отговорност към ползвателите на информацията от документа.