Международната агенция по енергетика (МАЕ) снижи прогнозата си за глобалното търсене на петрол през 2011 година. Корекцията от досегашните виждания е с 60 хил. барела дневно.

Според специалистите в организацията сред водещите причини за понижението ще бъде високата цена на петрола на международните пазари, което е първият стимул в посока по-ограничено използване на ресурса.

Базираната в Париж агенция има позитивни виждания за следващата година, става ясно от прогнозата й за 2012-та година. Там прогнозата корекцията е в обратната посока - нагоре.

МАЕ очаква, че тогава търсенето ще се увеличи със 70 хил. барела дневно. Двигател на растежа ще бъде не друго, а повишеното потребление на суровина от Япония, която обяви преди дни курс на бягство от ядрената енергетика. Завоят към генераторите, работещи на изкопаеми горива се очаква да преживеят ренесанс след инцидента в реакторите на Фукушима от месец март тази година.

Потреблението на нефт в глобален мащаб според МАЕ ще достигне 89.5 млн. барела дневно през 2011 година, а през следващата 2012-та, то ще скочи до 91.1 млн. барела дневно.