Състоянието на 40-те най-богати японци е набъбнало до 87 милиарда долара, въпреки кризата и тежката икономическа ситуация в страната, пише сп. “Forbes”.

За сравнение, през февруари 2009 г., когато бе публикувана класацията на изданието за 2009 г., общото богатство на 40-те най-богати в Страната на изгряващото слънце беше 69.5 милиарда евро.

За втора поредна година списъкът на най-богатите в Япония оглавява Тадаши Янаи, собственик на веригата Fast Retailing и на една от най-популярните в Япония марки облекло Uniqlo. Богатството му е нараснало с 3.1 милиарда долара до 9.2 милиарда долара.

Състоянието на Нобутада Садзи, обаче, се е удвоило до 8.6 милиарда долара. Той притежава компанията за производство на алкохолни и безалкохолни напитки Santory, която в момента преговаря с един от основните си конкуренти Kirin за сливане на бизнеса. Ако това се случи, компанията на Садзи ще може да се конкурира с Nestle, Anheuser-Busch InBev, SABMiller и дори Coca-Cola. Садзи заема второто място в списъка на изданието.

Първата тройка в класацията на “Forbes” се допълва от Акира Мори, който е в бизнеса с недвижими имоти. Въпреки че имотният бранш сериозно пострада от кризата, той е „заработил” 6.1 милиарда долара.

Пълният списък можете да видите тук.