Делегация от експерти на две министерства - на спорта и на туризма, е била в централата на ЮНЕСКО в Париж, за да постави въпроса за промяна в границите на национален парк "Пирин". Целта е да се разшири ски зоната в Банско, като българските представители дори са предложили новите туристически зони да се изключат от защитения обект за сметка на други в националния парк.

Организацията има отношение към темата, тъй като Пирин е в списъка със световното природно наследство, пише "Сега".

Срещата с шефа на Центъра за световно наследство Кишоре Рао е била на 15 юли, но за нея се разбра едва вчера, след като Тома Белев от коалицията "За да остане природа в България" разпространи официален отговор на външно по поискан от него достъп до обществена информация.

От информацията на министерството на външните работи се разбира, че на разговора с Рао е обявено "голямото желание на местните общини да развиват различни видове туризъм - конен спорт, скално катерене, пещернячество, планински преходи".

В тази връзка е повдигнат и въпросът "за възможността за промяна на границите на обекта на световно наследство и за превръщането на периферните туристически зони в буферни". Дори е било предложено новите туристически зони да се изключат от защитения обект за сметка на други в националния парк.

Кишоре Рао обаче категорично е припомнил решенията на Комитета за световно наследство, които изискват от българската страна "да не развива ски спорт в границите на обекта на световно наследство". Той е припомнил и че нашата страна тогава се е съгласила на подобен компромисен вариант, а сега се искало точно обратното. Според позицията на комитета от 2012 г., ако България наруши тези ангажименти, парк "Пирин" ще влезе в списъка на обектите в опасност.