Палестина вече е член на хуманитарната организация ЮНЕСКО, но с това историческо събитие се отключиха множество прояви на враждебност между държавите, които принципно са в ЮНЕСКО, за да се подкрепят взаимно, съхранявайки световното културно наследство.

Преди повече от 60 години палестинците подадоха заявка за членство в организацията и очакваха, че международната общественост ще ги признае, като ги приеме в структурата поне на ЮНЕСКО. Така че решението, взето в понеделник ,бе историческо за тях.

От 173 държави 107 гласуваха "За" приемането на Палестина, като сред тях бяха Русия, Китай и Франция. Общо 9 държави се обявиха „Против“, като сред тях бяха Съединените американски щати, Канада и Германия. Великобритания се въздържа в това гласуване, както и България.

Почти веднага след като резултатът от него бе ясен, САЩ обявиха, че спират финансирането за организацията. Те няма да преведат транша от 43 млн. евро, който трябваше да бъде получен през месец ноември. Годишно американците превеждат около 60 млн. за издръжката на ЮНЕСКО, което е около 22% от общия размер на необходимите средства.

Израел също предприе наказателни мерки срещу ЮНЕСКО. Освен, че ще ускори строителството на еврейско селище на Западния бряг и Източен Йерусалим, държавата ще блокира трансферите от данъка добавена стойност и други митнически постъпления към Палестина, които годишно възлизат на около € 7 млн. 

Това са само част от наказателните мерки, които рушат опитите за мирен процес в региона. Така например хакерска атака удари интернет трафика в Палестина вчера, с което нанесе поражения на бизнеса. Източникът на нападението не е бил локализиран.

Междувременно все по-усилено се говори, че ЮНЕСКО може да се разпадне не само заради спряното финансиране от страна на богатите държави, но и заради нежеланието на членовете й да продължат да поддържат диалога помежду си. Канада, например, обмисля възможността да напусне организацията.

Генералният директор на ЮНЕСКО, българката Ирина Бокова, призова членовете на ЮНЕСКО да продължат да поддържат организацията дееспособна и припомни, че тя е била създадена преди 66 години с цел да обединява страните така, че да се осигурява помощ за образованието, науката, културата, комуникациите и мира.