Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се скара на депутати от Парламента на Европа, които му направиха забележки за това, че гледа телефона си по време на дебата за Гърция, като заяви, че си пише с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Изглежда Юнкер е в активен диалог с управляващите в Атина само часове преди провеждането на извънредната среща на лидерите от еврозоната.

"Спрете това бърборене, че постоянно си гледам в телефона. В момента си пиша с гръцкия министър-председател", раздразнен заяви Юнкер в Европейския парламент в Страсбург.

"Не знам дали това може да се случи на вас, но аз трябва да го свърша днес. Работя, така че спрете тези глупави шеги, за които просто няма причина", каза той.

Председателят на ЕК получи и критики от някои евродепутати, в това число и членове на анти-европейската британска партия UKIP за начина, по който се е опитал да реши гръцката дългова криза.

В продължение на месеци той беше човекът, който осъществяваше връзката с гръцкия премиер, но след серия срещи, които така и не постигнаха сделка между кредиторите и Гърция, Юнкер заяви, че се е почувствал "предаден" заради проведения миналата седмица референдум.

По време на изказването си в европарламента днес той заяви, че Гърция трябва да представи предложения, за да реши своята дългова криза.

"Сега е време за тези със здрав разум, разсъдък и определено количество емоции да преговарят. Гръцката делегация напусна преговорите. Това не беше правилно, това беше сериозна грешка. Не можеш да си тръгнеш от преговори", каза той

В същото време Юнкер предупреди, че решение на проблема няма да се появи за една вечер.

"Ако постигнем решение тази вечер, то ще бъде прекалено опростено. Това, което ще направим, е да си говорим, да покажем толерантност и да възстановим реда в тази ситуация".