България ще се запознае подробно с изпратената от руската страна информация за ефекта от увеличаване на капацитета на “Южен поток”. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на срещата си със заместник-министър председателя на Руската федерация Сергей Собянин, съобщиха от икономическото министерство.

Собянин е потвърдил намерението за удвояване на обемите транзитиран газ с промяна в технико-икономическите параметри на газопровода Южен поток. Преговорите с турската страна са свързани с един от вариантите за трасе на тръбата през Черно море и не засягат ролята на България в този проект, станало ясно още на срещата. Даването от страна на Турция на разрешение за геоложки проучвания в нейни териториални води означава, че строителството може да започне през 2010 година, подчертал в среща с Трайков по-рано министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко.

През следващата седмица в София ще се съберат работните групи по проекта, които ще продължат работа по изготвяне на споразумение между акционерите и устава на проектната компания и технико-икономическото задание за търга за предпроектно проучване. На тази среща по настояване на министър Трайков щели да започнат и разговори по параметрите на нов дългосрочен договор за газови доставки с „Газпром”.

Българската страна отново заявила позицията си тези преговори да не се обвързват с договора по проекта Южен поток.

По проекта Бургас-Александруполис България очаква от проектната компания представяне на вариант с прокопаване на канал и разширяване на пристанището като алтернатива на плаващите буйове за разтоварване на нефта. На тази база съвместно с местните власти и обществеността на засегнатите общини ще бъде взето решение за технологичния вариант за осъществяване на проекта.

Позицията на Русия по проекта Бургас–Александруполис е непроменена, заявил Сергей Шматко в коментар за разговорите с Турция по проекта Самсун–Джейхан. Двата петролопровода са конкурентни и този, който бъде изграден пръв и докаже по-добри търговски условия, ще получи по-големи шансове за запълване на капацитета.

Работата по изготвяне на финансова концепция и структура на проекта АЕЦ „Белене” продължава. За България проектът е не само политически, по-важна е финансовата част, заявил Трайков.

След изясняване на дела, който България и RWE ще запазят в проекта, ще бъдат поканени нови инвеститори. Обсъждана е възможността за участие на френски, италиански и руски компании, поясняват от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Трайков подчертал, че приоритет за страната е не само намирането на средства за реализация на проекта, а условията, при които ще бъдат привлечени ресурсите. Кредитно финансиране с държавна гаранция не е сред обсъжданите варианти.

Руски компании ще бъдат поканени да участват наравно с други заинтересовани дружества като инвеститори в проекта.

Българо-руската Междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество ще заседава на 10-11 декември 2009 г. в София. За това се договорили съпредседателите на комисията Трайчо Трайков и Сергей Собянин.

Българската страна поставила за разглеждане теми, свързани с възможността за участие на български фирми като изпълнители и подизпълнители на Зимните олимпийски игри в Москва през 2014 г; за откриване на митнически терминал за обработка на активни стоки в руското пристанище в Кавказ и пряка железопътна фериботна връзка; да се разреши на български превозвачи да извършват чартърни полети за туристи от Русия; за балнео- и санаториално лечение в България на инвалиди, ветерани и други социално слаби групи към здравно-осигурителната каса на Руската Федерация; за военнотехническо сътрудничество и по въпросите за инвестициите.