В края на септември 2011-та година ще бъде готова южната дъга на околовръстното шосе на София. Това съобщи представител на консорциума, който спечели обществената поръчка „Главболгарстрой – Южна дъга” Георги Харизанов. Той подписа заедно с председателя на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Божидар Йотов договора за строителството на трасето. От пътната агенция подписаха и договора за строителен надзор с „Рутекс” ООД. Първата копка на околовръстното шосе ще бъде в неделя, обяви шефът на АПИ Божидар Йотов.

Двете пътни отсечки на Южната дъга на околовръстния път са важни за трафика в региона, подчерта след подписването Божидар Йотов.

„Те са доста важни за пътните комуникации на София, от една страна, а предвид софийското околовръстно и връзката му с републиканската пътна мрежа, това е важен етап от цялостното развитие на комуникациите в региона”, коментира Йотов.

Георги Харизанов от строителния консорциум обеща, че в края на септември ще бъде прерязана лентата на трасето, което значително ще облекчи пътния трафик на столицата. „Уверявам ви, че единственото нещо, към което се стремим и което ще докажем, е качеството и изпълнението на срока. От това ползата ще бъде най-голяма, най-малки разходи за държавата впоследствие, когато се пусне тази отсечка, така че това ще бъде водещото в нашата работа”, каза Харизанов.

Председателят на пътната агенция Божидар Йотов пък подчерта, че ще се следи внимателно за качеството на строителството и спазването на сроковете.

Общата дължина на двете пътни отсечки на Южната дъга на околовръстното шосе е 3,5 километра. Строителството на трасето ще струва на пътната агенция повече от 44,7 млн. лева, а строителният надзор – близо 300 хиляди лева.

Йотов припомни, че около 70 милиона лева е успяла да спести пътната агенция при своята работа, с част т тези пари сега се изгражда и пътния участък на околовръстното шосе.