Асоциацията на кабелните оператори призова за прекратяване на публичната война между медии и разпространителите на програми, кристализирала най-силно в спора между bTV и Булсатком.

След като Комисията за регулиране на съобщенията отказа да вземе отношение по разразилата се ожесточена битка и прехвърли спора към съда, той продължи да се нажежава с присъединяването и на други медии към натиска, оказван върху Булсатком.

Кабелният оператор получава подкрепата на асоциацията, която настоява за ясни и прозрачни правила при договаряне на условията между търговските субекти, както и за равнопоставеност. Асоциацията изисква от държавата да заяви позиция по проблема, тъй като според нея потърпевши от него са потребителите на телевизионни програми.

Според специалистите от бранша, ако проблемите бъдат оставени да тлеят, при превключването към цифровизация има опасност тази технология да добие статуса на привилегирована спрямо останалите. Така телевизионните програми, които ще се разпространяват в цифровия мултиплекс безплатно, може да се окажат платени за останалите алтернативни оператори - кабелни, сателитни, IPTV, считано от първи септември тази година.

"Оказването на какъвто и да е натиск в навечерието на цифровизацията на спектъра дискриминира кабелната технология", заявяват от асоциацията. Членовете й обръщат внимание върху това, че в повече от всякога в момента кабелните оператори се нуждаят от ресурс и съдействие, за да отговорят на технологичните предизвикателства. Те са поставени в сложната ситуация едновременно да инвестират във високо качество на сигнала в мрежите си,  да отговорят на новите условията на програмните оператори и да запазват ценовите нива на услугите си в условията на криза.

Браншовата асоциация на кабелните оператори намира, че в момента на пазара се води дискриминационна политика в търговията със съдържание. Преки конкуренти се поставят в неравностойно положение. Така операторите биват принуждавани да приемат договаряне "на всяка цена".