Очаква се правителството да гласува изтегляне на законопроекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване, след като премиерът Бойко Борисов се ангажира пред синдикатите с новото му разглеждане и пое политически ангажимент за увеличаване на осигурителната вноска с 3% от следващата година и ежегодно вдигане на минималните осигурителни прагове.

От Конфедерацията на независимите синдикати в България обявиха,че няма да се откажат от очаквания в четвъртък национален протест, докато не получат писмени гаранции, че в новия законопроект ще се отмени планираното увеличаване на осигурителния стаж и на възрастта за категорийните работници. Днес ръководството на синдиката ще обяви окончателното си решение за протестни действия.

Ето какво още каза вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров:

Ние сме доволни от това, че премиерът категорично разпореди законопроектът да бъде изтеглен от Народното събрание и вярваме, че Министерски съвет ще вземе това решение. В същото време протестния митинг на КНСБ на 7 октомври ще бъде проведен по начина, по който сме го предвидили по простата причина, че нямаме подписан протокол за съгласие. Имаме договорени точки, но подписи нямаме под нищо. Чухме и вярваме на премиера за това, което е потвърдил, но искаме да чуем и другите две важни мерки за нас как ще бъдат решени в полза на хората.