Пенсиите и заплатите няма да бъдат променяни догодина. Това се предвижда в бюджет 2011, който се очаква да бъде разгледан днес на заседанието на кабинета.

Прогнозираният дефицит в края на следващата година е 2.5%, а икономическият растеж се очаква да бъде 3.6%. Промените в данъчните закони, които съветът за тристранно сътрудничество одобри вчера, също ще бъдат разгледани от министрите.

В някои от ключовите сектори разходите ще останат на нивата от тази година според проектобюджет 2011 г., например, в образованието и здравеопазването.

Министър Сергей Игнатов: Догодина бюджетът няма да се различава много от бюджета тази година.

Работодателите ще продължат да поемат първите три дни от болничните по схемата три по 70%. Министър Симеон Дянков: Там се спестяват месечно, това са по данни на НОИ, някъде от порядъка на 5-7 млн. лева. Министерството на труда и социалната политика прецени, че това е добра стъпка и за бъдеще и затова влезе в рамките на проектобюджета.

Брутният вътрешен продукт догодина трябва да нарасне до 77 млрд. лева. Това е нереалистична прогноза, според финансиста Любомир Дацов поради две причини, според него: Първо, липсата на каквито и да е чуждестранни инвестиции или възможност за увеличаването им над тези 1.8 млрд. средно за година, които са крайно недостатъчни. Второ, нямат намерение и да стимулират и вътрешните инвестиции, т.е. този ръст ще разчита само на възстановяване на някакво потребление, но как точно ще стане това възстановяване, не дават отговор.

Вчера работодатели, синдикати и управляващи се обединиха около единна ДДС ставка на туризма от 9%. От първи януари ще скочат акцизите върху рязания тютюн и някои горива.