Правителството категорично няма да отстъпи пред натиска на синдикатите за пенсионната реформа и стажът за пенсия ще се вдига плавно до 2013 години, като се повиши с три години и за мъжете, и за жените. Това заяви социалният министър Тотю Младенов в предаването „Седмицата" на Дарик.

Вчера от КНСБ обявиха поредица от протестни действия със старт на 16 септември пред парламента, заради нежеланието на ГЕРБ да изтегли свързаните с пенсионната реформа промени в Кодекса за социално осигуряване. Управляващите са склонни да отстъпят единствено по въпроса за пенсионирането на хората от първа и втора категория труд. Възможно е да се приеме предложението при тях да се вдигне с две години не възрастта за пенсия, а стажът, обясни Тотю Младенов.

„В цяла Европа се правят промени в пенсионните системи, защото демографската ситуация е изключително тежка, натискът върху осигурителните системи е изключително тежък, но аз не приемам да се правят протести под политически натиск. Това не е правилно и това ще доведе до лоша услуга на синдикатите. Разумният начин е диалогът. Ако има някои неща, които трябва да се доуточняват като детайли, това трябва да стане между първо и второ четене, а не сега".

Министър Младенов заяви още, че няма да има никакви компромиси по отношение на най-масовата - трета категория труд. Промените в нея предвиждат до 2013 година мъжете да се пенсионират след 40 години стаж и навършени 63 години, а жените - след 37 години трудов стаж и навършени 60 години.

„В тази категория няма да има никакви компромиси, защото хората, които са работили с трудови договори, хората, които честно са си плащали данъците и осигуровките, както те и техните работодатели, те няма да имат проблеми с новия режим. Проблеми ще имат хората, които са работили известен период от време в сивата икономика - без трудови договори, без осигуровки, без данъци. Аз не смятам, че синдикатите, и по-точно КНСБ, трябва да защитават тази позиция. Готови сме да обмислим този вариант. Въпросът е с преговори да се решават тези въпроси, а не с ултиматуми, палатки", категоричен бе Младенов и добави:


„Ние трябва да вървим в посока по-голяма заетост, по-високи доходи, по-малък брой работещи в сивата икономика и с леко покачване на осигурителния стаж, без да пипаме възрастта. Това е пакетът от мерки, който ще стабилизира пенсионната система".

Няма разнобой между мен и финансовия министър за вдигането на минималната работна заплата, заяви още Тотю Младенов и допълни, че все още тече дискусия по този въпрос в правителството. Според него бил спорен и въпросът за вдигането на осигурителната вноска - предложение, лансирано като алтернатива на промените в пенсионната реформа: „Въпросът не е еднозначен. Всяко едно увеличаване на осигурителната вноска ще задълбочи работещите в сивата икономика. Според нас по-правилното решение е да се върви към леко увеличаване на минималната работна заплата, да не се пипат данъци и осигуровки и да се върви към леко покачване на минималните осигурителни прагове".

Министър Младенов допълни, държи минималната работна заплата да се вдигне от следващата година от 240 на 270 лева: „Минималната работна заплата има широк обхват. Това, което предложихме в Съвета по развитие към Министерски съвет и самият Министерски съвет да обсъдят много внимателно колегите нашите предложения, предложенията на Министерството на финансите. Искам да каже, че няма разнобой между Министерството на финансите и Министерството на труда. Дянков каза, че въпросът е отворен и чака ние да го убедим това защо е правилно да бъде. Ние точно това правим в момента. В крайна сметка решението ще се вземе от Министерски съвет и то ще бъде най-правилно. Ще отпаднат много хора от социалното подпомагане, ако се увеличи минималната работна заплата и по този начин ще се облекчи бюджетът на Министерството на труда и социалната политика допълнително от това".