Премиерът Бойко Борисов, който се завърна от посещение във Виена, обяви, че докладът на Европейската комисия показва, че правителството изпълнява ангажимента си до една година да върне нейното доверие в България. Борисов добави, че България приема всички забележки и препоръки и от следващата седмица започва изпълнението на план за изпълнение - за три месеца - на тези препоръки.

Предвижда се от 1 януари 2011 година да заработят специализираните съдилища. Специализираните състави се толерират изключително много от страна на ЕК, отбеляза премиерът. Борисов препоръча на съдебната система внимателно да прочетат доклада и да се съобразят с неговите препоръки.

България трябва да укрепи дейността на т. нар. Комисия Кушлев, която се занимава с конфискация на имущество, придобито по престъпен начин. Самата изпълнителна власт е установила проблеми в закона за обществените поръчки и затова в срок от три месеца ще бъде направен нов закон, каза още премиерът Борисов.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов показа, че трябва да продължи реформата в полицията.

Магистратите тегнат като воденичен камък върху народа, това коментира още Борисов и ги призова да бъдат любезни и те да си кажат мнението за доклада. Точно тези хора, които най-малко си бяха свършили работата, получиха единствени 13-та и 14-та заплата, коментира още Борисов.