Синът на Муамар Кадафи Хамис е насочил своите сили към завладения от либийските бунтовници център на Триполи, съобщи дубайската сателитна телевизия Ал Арабия, цитирана от Ройтерс.

Хамис Кадафи командва 32-а бригада от либийската армия "Хамис", която е едно от най-добре въоръжените и обучени
либийски военни части.

Силите на Кадафи са разположили танкове близо до ристанището на Триполи и неговата резиденция в центъра на
столицата Баб ал Азизия, предаде още Ройтерс, като се позова на представител на бунтовниците.

Въстаниците, които заловиха друг син на либийския лидер - Сейф ал Ислам, преговарят с Международния наказателен съд (МНС) за неговото предаване, съобщи още телевизия Ал Арабия.  МНС издаде през юни заповеди за арест срещу Сейф ал Ислам, самия Кадафи и директора на либийското разузнаване Абдула ас Сануси по обвинения в престъпления срещу човечеството.

09:18 часа

Либийските бунтовници превзеха почти изцяло Триполи. Кадафи контролира едва 15-20 процента от града, а около резиденцията му се водят ожесточени сражения.

Бунтовниците вече преименуваха Зеления площад в столицата на Площад на мъчениците. В някои райони на града все още избухват спорадични престрелки с отделни отряди от либийската армия и верни на Кадафи доброволци. Заловени са двама от синовете на Кадафи - Сейф ал Ислам и най-големият - Мохамед, който е под домашен арест.

Според посланика на Либия в ООН Ибрахим ад Даббаши, представляващ либийската опозиция, „това е краят на режима".

По улиците на Триполи са изградени контролно-пропускателни пунктове, а превзетите административни сгради са под засилена охрана. Бунтовническите отряди се опитват да поддържат реда в либийската столица, но вече се появиха информации за мародерства и грабежи.

„С падането на Триполи очаквам всички останали градове да го последват и всички привърженици на Кадафи да се предадат. Очакваме Кадафи да бъде пленен през следващите часове", заяви дипломатът, цитиран от БТА. Според източници от опозицията Кадафи отдавна вече не е в столицата, предаде ИТАР-ТАСС.

Авиацията на НАТО през нощта нанесе нови въздушни удари по квартал Баб ел Азизия, където е резиденцията на либийския лидер.

Либийският лидер Муамар Кадафи отправи два призива снощи към народа си да спаси Триполи от офанзивата на бутовниците. Според едни източници той е още в Триполи, според други е избягал в родния си град Сирт. Има и слухове, че вече е заловен.

Най-големият син на либийския лидер Муамар Кадафи, Мохамад, е бил задържан от бунтовниците и се намира под домашен арест в либийската столица.

Синът на ръководителя на либийското разузнаване Абдула ас Сенуси - Мохамед, е убит при сражения с бунтовниците, съобщи "Ал Джазира". Според катарския телевизионен канал той командвал едно от силовите подразделения, които влезли в бой с настъпващите към Триполи сили на опозицията. Съдбата на самия Сенуси е неизвестна.

Според "Ал Джазира" бунтовниците, които ликуват на Зеления площад в Триполи, контролират почти целия град освен резиденцията на Кадафи Баб ал Азизия. Те превзеха сградата на радиото и телевизията. В Триполи отново заработиха интернет и есемес съобщенията.

Махмуд Джибрил, един от основните лидери на Преходния национален съвет, призова либийските бунтовници да се въздържат от всякакво отмъщение в Триполи, като предупреди също за "гнезда" на съпротива от привърженици на Кадафи в столицата, предаде АФП.

Привърженици на либийската опозиция се събраха във Вашингтон и Лондон, за да празнуват победата на бунтовниците. Стотина либийци дойдоха пред Белия дом, предаде Франс прес. Те отправиха молитви, развяваха бунтовнически знамена и скандираха: "Либия е свободна, мерси Саркози, благодаря Обама".

Една жена носеше плакат, на който пишеше: "Мерси НАТО, мерси Обама".

В еуфорична обстановка, събралите се хора празнуват края на режима на Муамар Кадафи. Привърженици на либийската опозиция проведоха нощен митинг в центъра на Лондон, предаде ИТАР-ТАСС. Развели нейните червено-черно-зелени знамена, те се присъединиха към празненствата на въстаниците в Триполи и Бенгази.

Хамас поздрави либийските бунтовници за превземането на столицата, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на говорителя на палестинското ислямистко движение Сами Абу Зухри.

Той приветства, по думите му, освобождаването на Триполи и изрази надежда това събитие да стане повратен момент в историята на Либия и страната да поеме по пътя на свободата и просперитета.