Депутатът от левицата и бивш заместник финансов министър Георги Кадиев призна, че има основателни притеснения за приходната част на бюджета за следващата година. В интервю за Дарик той поясни, че ще бъде много трудна задача да се повиши събираемостта догодина на фона на икономическата ситуация в страната.

Кадиев изрази и резерви към работата на НАП и Агенция „Митници". Депутатът подчерта, че приемането на бюджета е силен политически акт, като той не очаква проблеми с осигуряването на подкрепа при гласуването в Народното събрание.

Сумата, която се очаква да се събере през 2014 година спрямо планираното за 2013 година, е около 1,4 млрд. лв. повече, като имате предвид, че за 2013 година вероятно няма да бъде изпълнен планът за приходите, а ще има между 300 и 400 млн. неизпълнение, каза депутатът от Коалиция за България. По думите му това означава, че изпълнението за 2014-а ще бъде не 1,4 млрд., а 1,8 млрд. над 2013-а, което по неговото мнение е много трудна задача.

„Не невъзможна, но означава вземане на много сериозни мерки в приходната част, най-вече по отношение на затягане на дисциплината. Тъй като няма нови източници, нови данъци, единственото, което можете да правите, за да вдигнете събираемостта, са две неща: ако има по-висока инфлация, събирате по-високо ДДС, но тъй като няма да има висока инфлация, ви остава затягане на дисциплината", каза Кадиев.

Той очаква много по-сериозни действия и от НАП, и от Агенция „Митници". Бившият зам. финансов министър изрази притеснението си, че все още няма пълни кадрови назначения в Агенция „Митници", а има директор на митниците без заместници.

Според Кадиев в НАП е трябвало да има сериозни кадрови смени. „Там на практика остана ръководството от предния мандат при всички критики, които имахме към него", каза Кадиев, като допълни, че в същото време не се предприемат и смени, което за него е неразбираемо.

Той пресметна, че има 1-1,1 млрд. лв. по справки-декларации по ДДС, които не са събрани. Проблемът е, че много от фирмите, които трябва да ги платят, нямат ликвидността да го направят. Събираемостта е пряко свързана веднъж с общото състояние на икономиката и втори път с качеството на работа на приходните агенции, подчерта депутатът.

Той припомни, че през последните месеци управляващите „са се заровили" основно в социалната сфера и са направили много неща. Народният представител обаче иска да види и силни мерки в помощ на бизнеса.