Този парламент наистина работи изключително трудно и не мисля, че много време ще продължи да работи. Дори не мисля, че има смисъл да продължи много време да работи. Трябва да има предсрочни избори – дали да бъдат май догодина, дали малко след това, но така или иначе не можеш да ходиш всеки ден на работа под викове и крясъци и процедурни хватки в залата - кой дошъл, кой не – абсолютно ненормална работа. Това коментира по БНР депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев.

"Атака" в момента са в уникална позиция – да държат всички ни в шах. Едва ли с нови избори ще им се падне такава уникална позиция. По-скоро техният интерес е максимално да задържат тази позиция, добави той.

За вчерашните протести депутатът коментира: Вчера полицията се справи по-добре, отколкото лятото. Това, което аз видях и изпитах лично, за мен нямаше проблем с излизането от парламента, като изключим няколко хвърлени яйца и такива неща.

Ние не можем да се правим, че ги няма тези хора, да не ги забелязваме и просто да си продължаваме работата, все едно навън нищо не става. В същото време и те трябва да знаят много добре какви са следващите стъпки, след утре, коментира още Кадиев.

Смисълът е нещо да се промени в страната, но според мен хората, които го искат, все още не са готови за това. Аз лично мисля, че в България би трябвало да се появят нови политически партии и нови политически движения. За съжаление, дотам го докарахме, че в момента, в който се опиташ да направиш нещо ново, веднага се казва кой ти плаща, откъде взимаш парите и всичко се опорочава в секундата, в която решиш да предложиш нещо ново, заяви Кадиев и добави, че за него партията на Николай Бареков не е това ново нещо.

В Чехия преди две седмици имаше избори. Там второто място, почти победител, само с процент разлика, стана популистката партията на един милиардер. Миналата година в Грузия се случи нещо подобно. Бареков се опитва да направи същото и кампанията му очевидно е подплатена с много пари, смята Кадиев.

Според депутата има два пътя – или се появяват нови партии и движения, или настоящите партии да направят силно обновление в себе си, пречистват се, за да получат общественото доверие.

В момента парламент, който има обществено доверие 10-15% и намаляващо всеки ден – това не е нормална ситуация. В други държави в такава ситуация са се случвали или военни преврати, или граждански войни. Дано не се движим в тази посока. Особено като сложим и проблема с бежанците, и тази ксенофобия, която се заражда – изключително опасно е, предупреди Кадиев.