В последните години осиновяването се превърна в мода. На всички са добре известни опциите за осиновяване на дете, на животно от приют или на значим за дивата природа екземпляр.

У нас обаче навлиза една съвсем нова инициатива – да се осинови гора. Оказва се, че всеки – независимо дали е фирма или физическо лице, може да спаси гора от изсичане, като я „осинови”.

Идеята е осиновителят да се договори със собствениците на горските площи и да им плаща определена сума на година.

По този начин ще ги компенсира за това, че няма да изсичат гората и да спечелят от продажбата на дървесината.

Общо взето собствениците получават приблизително толкова, колкото биха изкарали, ако изсекат дърветата и ги продадат, обясняват експерти.

За тях обаче е далеч по-сигурно да получат парите от осиновителите, отколкото да разчитат, че ще намерят добър пазар за дървесината, ще покрият разходите по изсичането и ще успеят да реализират печалба.

Осиновен може да бъде дори един декар от гора, като цената се определя от това колко би струвала продажбата на дървесината от въпросния декар. Средно у нас цената на кубик дървесина се движи около 60 лв.

От своя страна, собствениците на горите гарантират на осиновителите, че ще поддържат осиновената гора и ще внимават да не се извършва незаконна сеч там.

Осиновяването на гора обаче се оказва сложен и продължителен процес. Издаването на нужните документи може да отнеме около година, като срокът за осиновяване би могъл да е от една до над 20 години.