Оставката на правителството означава политическа криза в страната, а историята е пълна с примери за това как от политическа кризата може да се превръща в икономическа. Докато цари несигурност, е препоръчително потребителите много внимателно да управляват своите лични финанси и да следят повече от всякога икономическите индикатори, за да реагират навреме при евентуално неблагоприятно събитие.

 

Няма страшно за депозитите

 

Нищо от случващото се в България в момента не предполага повторение на кризите от предишни години, в които е имало сваляне на правителства и управление на служебни кабинети. Аналогиите с началото на 90-те години са неоснователни, изтъква финансовият анализатор Иван Стойков от Моите пари. За разлика от тогава, когато кризата бе и банкова, сега банковата система е стабилна и няма никакви основания хората да са притеснени за депозитите си. Хората не бива да се поддават на спекулации, съветва експертът.

 

Същото становище сподели и Виолина Маринова, изпълнителен директор на банка ДСК, която подчерта, че влоговете на хората в България са гарантирани до 100 000 евро.

 

Тихомир Тошев от Кредит център обръща внимание и върху това, че в момента у нас не се наблюдава преминаване на политическата криза в икономическа. Към това може да се добави и констатацията, че и преди оставката на правителството страната ни си бе в криза. От тук нататък ще е важно дали тази икономическа криза ще се задълбочи.

 

Специалистите посочват, че тези процеси, които се развиват в момента в страната, се случват малко преди редовните избори. В такъв кратък срок едва ли ще настане някаква кой знае каква драма, за да се отрази фатално на икономиката.

 

Кои индикатори да следя?

 

През следващите месеци потребителите е добре да следят основните индикатори, които показват какво е състоянието на икономиката. Такива са например данните за безработицата, инфлацията, Брутния вътрешен продукт.

 

Ако безработицата продължи да се покачва, това ще означава, че ситуацията се влошава и хората трябва да са по-внимателни в запазването на работните си места. При поддържане на сегашните нива на безработица, които са най-високите за последните три години, това ще означава, че едва ли заплатите ще растат.

 

По-високата инфлация може да даде сигнал за инвестиране на спестяванията в продукти, които запазват стойността на парите повече от банковия депозит. В последните няколко години инфлацията бе относително ниска, като се има предвид, че нивото й внимателно се следи, за да отговорим на изискванията на еврозоната.

 

За да се отговори на въпроса при какво ниво на инфлацията е оправдано насочването към други продукти, трябва да се погледне съотношението между нея и лихвите по депозитите. Към момента лихвите са достатъчно високи, за да остане доход за спестителите.Тенденцията е обаче лихвите по депозитите да вървят надолу, така че ако инфлацията започне да скача над тях, това значи, че част от парите ще бъдат изядени и това е възможно да се превърне в импулс за хората да погледнат и към други инвестиционни възможности.

 

Състоянието на Брутния вътрешен продукт е важно, за да се прецени състоянието на бизнеса в България. Ако БВП започне да се свива по-рязко, това значи, че ситуацията при производителите се е влошила. Вече стана ясно, че експортно - ориентираните компании са най-уплашени от създалата се несигурност и имайки предвид, че те са тези, на които се крепи икономиката, ще бъдат много важни сигналите, които ще изпращат те през следващите месеци.

 

Да купувам, или да пестя?

 

През последните месеци у нас се наблюдава известен ръст на потреблението. Когато хората са по-смели в покупките си, това помага на икономиката. Ако обаче икономическото положение се влоши, тогава е препоръчително да се внимава с разходите в семейния бюджет, особено по отношение на сметките за ток, вода, храна, облекло. Препоръчително е да се избягват по-големите инвестиции в скъпоструващи ремонти, покупката на кола или инвестицията в ново жилище, в случай че потребителите се чувстват несигурни за доходите и работните си места.

 

Бели пари за черни дни

 

Тихомир Тошев от Кредит център съветва да се заделят "бели пари за черни дни" или някакво ниво на спестявания, което да осигури сигурност за два - три месеца при евентуално оставане без работа, или ако се появи дупка в приходите. Такава може да настъпи при забавено плащане на заплатите, ако бизнесът на работодателя изпадне във временно затруднение.

 

Избягвайте прекомерната задлъжнялост

 

В обстановка на несигурност е добре да се избягват прекомерни нива на задлъжнялост. Това означава, че ако смятаме да теглим нови кредити, то трябва много прецизно да анализираме какви са възможностите ни да го върнем.

 

Да инвестирам ли в имот?

 

През миналата година цените на недвижимите имоти в България отчетоха спад, а през тази надеждите на експертите в бранша бяха, че може би ще последва отлепяне от дъното. Ако социалното и икономическо положение на хората в страната продължи да се влошава, то няма как да очакваме, че цените на имотите ще се покачват. Политическата криза ще накара и чуждестранните инвеститори, които гледаха към този пазар, да се въздържат от действия в момента.

 

От друга страна покупката на жилище обаче винаги е била предпочитана инвестиция от хората, защото имотът носи сигурност във време на турбуленции. Имотът обаче е дългосрочна инвестиция и не може да се очаква, че догодина цените ще скочат рязко. По-скоро експертите подготвят за бавно възстановяване на пазара.

 

Ако някой обаче обмисля покупката на жилище за лични нужди, естествено, че моментът винаги е подходящ, посочва анализаторът Иван Стойков от Моите пари. Той обръща внимание върху това, че в момента лихвените условия по ипотечните кредити са достатъчно ниски, за да подтикнат хората към покупка.

 

В какво друго мога да вложа парите си?

 

Съществуват различни видове финансови инструменти, които биха могли да се окажат удачен избор - инвестиции на фондовата борса, във взаимен фонд, инвестиране на FOREX пазарите, покупка на стоки като злато, сребро. Те обаче изискват експертно управление, каквото биха могли да предложат инвестиционните посредници срещу известна комисиона.

 

От изброените най-голяма динамика може да се очаква на Българската фондова борса, която вече реагира негативно на политическата криза и индексите отчетоха три поредни дни на спад. Финансистът Илиян Скарлатов от KBC Securities обясни, че борсата вече е изконсумирала икономическата криза в държавата и в този смисъл едва ли може да се очаква паника на пазара.

 

Анализаторът Владимир Малчев от Бултренд Брокеридж обаче коментира, че евентуални спадове на котировките разкриват атрактивни възможности за покупки. Рискът да се купува в момента не е малък, но пък той кореспондира с доста голяма потенциална доходност, посочва специалистът.

 

Без паника!

 

Експертите в потребителските финанси са категорични, че на този етап няма основания за сериозно притеснение сред хората. Предстоят серия от процедури, които трябва да се предприемат в държавата, за да има ново правителство с ясни послания към бизнеса и населението. Това, което е важно, е не толкова временната политическа криза, колкото цялостната среда на живот с ниските доходи, високият процент безработица и липсата на икономически растеж.