Мислите ли за продажба на ваш имот на руски купувачи, или сте брокер, които иска да прави бизнес с руснаците? Нищо чудно, в България всички искат да продават на тях, защото те са най-големите чуждестранни инвеститори в сектора.

През последните няколко години руснаците са инвестирали над 700 млн. евро в български имоти.

Някои от причините може би се дължат на тесните връзки и начина на живот в двете страни. Религия, култура, език и спомените от времето на комунизма превръщат България в един от водещите избори за руските купувачи на пазара на имоти.

Но реално да продадете имот на руснаци не е толкова лесно. От сайта Questbg дават следните съвети за намирането на руски купувач:

Първо отнема много време да се изградят взаимоотношения с клиенти в Русия, което затруднява работата на агентите по недвижими имоти. Нещата стават малко по малко, но след първите няколко продажби, процесът се задвижва защото руснаците са склонни да купуват в близост до своите приятели, семейство и колеги.

Второ за да осъществите контакти са ви необходими препоръки, като те са от критично значение. Трябва ясно да заявите присъствието си на руския пазар и да покажете, че сте готови за бизнес.

Трето, вашият сайт или уеб страница, трябва да бъдат на руски. И то направени без грешки. Руснаците уважават родината си и са много чувствителни за всякакви мними или реални посегателства над руската култура, история или език.

Четвърто, руснаците, които купуват български имоти, целят преди всичко имидж - да са в състояние да заявят, че притежават имот в чужбина. Те няма да купят най-евтиното, защото предпочитат нещо по-добро, отколкото техните приятели или съседи. Руските купувачи често не полагат усилия да свалят цената.

Пето, руснаците купуват с желанието за престиж. Важно е да при продажбата да се изтъкнат допълните екстри на имота, които биха удовлетворили този стремеж.

Шесто, руските купувачи търсят сигурността. Ето защо трябва да се сведат до тяхното внимание всички мерки за сигурност, с които е обезопасен имотът.

Седмо, руснаците не понасят да работят с хора, които са под собственото им ниво. За да направите възможни преговорите с тях, трябва да ги посрещат ръководителите на фирмата, руските купувачи обичат показното уважение.

Осмо, за разлика от българите, руснаците са много добре запознати с видовете измами на пазара на имоти и са повече от скептични при покупка. Най-добрият начин да се преодолее това отношение са максимални отвореност и прозрачност.

Девето, при преговорите с руски купувачи поговорката по дрехите посрещат важи с много голяма сила. Руският бизнесмен дори няма да ви изслуша ако не изглеждате достатъчно представителен.

И на последно място, но не и по важност, подгответе се да полеете сделката. С руснаците употребата на алкохол е почти задължителна, а отказът се приема като сериозна обида. Единственият начин да я избегнете е да имате солидно основание.