Финансовото министерство бави вече четвърти месец предложени от агенция "Митници" промени в реда за контрол върху акцизните стоки. Предложенията бяха публикувани за обществено обсъждане още в началото на март и сроковете за получаване и отчитане на мнения на заинтересованите страни отдавна изтекоха.

Така ключови мерки в областта на контрола върху горивата, алкохола и цигарите остават пожелателни, вместо да се прилагат задължително. При това положение митничарите трудно ще изпълнят поръчението на премиера Борисов да докарат в бюджета поне 1 млрд. лева допълнително, пише "Сега".

Проектът на агенция "Митници" се опитва да компенсира "задния ход", който кабинетът "Орешарски" направи с приемането на нова наредба за контрола върху акцизните стоки.

Мотивът за отказа от по-сериозен контрол тогава бе, че изискванията са непосилни за фирмите. Пълната подмяна на правилата през 2014 г. сложи и точката на съдебната сага между "ЛУКойл България" и агенция "Митници" за отнемането на лиценза за данъчен склад на нефтопровода на компанията от рафинерията в Бургас до София. Спорът бе точно заради монтирането на уреди за стриктен контрол.

Със смяната на правителството и връщането на Ваньо Танов начело на агенцията темата за затягане на контрола отново дойде на дневен ред. Ген. Танов настоя за промени на наредбата от 2014 г., която допуска показващите устройства на измервателните уреди да не се пломбират, ако няма техническа възможност за това. С пожелателен характер е и пломбирането на допълнителното и спомагателното оборудване на средствата за измерване, както и на връзките на нивомерите към инсталацията. Шефът на митниците настоява пломбирането да бъде задължително, също както и демонтирането на всякакви стари тръби, връзки и кранове, които създават възможност за заобикаляне на средствата за измерване и контрол.

Проектът на приходната агенция въвежда и нови правила за спиртните напитки - при извеждането на дестилата в производството на етилов алкохол и др.

На въпрос на "Сега" защо придвижването на важните промени се бави, финансовото министерство отговори лаконично, че по текстовете били получени много предложения и още се работи по тях.

Не е тайна, че фирмите от акцизния бранш водят истинска битка срещу датчиците, с които митниците се надяват да запушат пробойните в бюджетните приходи. От "Булгартабак" обявиха, че уредите са ненужен лукс, от петролната асоциация също са против. Спорът се пренесе и в парламента. В края на миналата година искани от агенция "Митници" промени в Закона за акцизите - отново за по-здрав контрол - бяха обсъдени в бюджетната комисия.

Тогава от ДПС "помогнаха" на бизнеса, като блокираха приемането на законовите поправки с настояване България да попита Брюксел дали не се престарава със затягането на контрола и допустимо ли е по европейските правила масовото монтиране по машини, поточни линии и складове на производителите на бензин, цигари и алкохол на електроника, която предава онлайн данни за оборотите и количествата.