За миналата година, около 450 милиона долара, принадлежащи на топ мениджърите в хедж фонда на милиардера Джон Полсън, базиран в Ню Йорк, са били вложени на Бермудските острови, съобщава Bloomberg.

 

През април те са създали презастрахователна компания, регистрирана в данъчния рай. До юни въпросното дружество е имало продажби, много по-малки от средните за индустрията, като целите приходи са били изпращани обратно в Ню Йорк, за да бъдат инвестирани във фондовете на Полсън

 

Така мениджърите успешно са рециклирали средства, като са използвали вратичка в данъчните регулации, за да намалят облагането на личните им приходи и да отложат сроковете за плащане на дължимите ставки.

 

Това става десетилетие след като данъчните служби в САЩ заплашиха, че ще спрат злоупотребите от страна на хедж фондовете и ще предотвратят укриването на средства чрез данъчни убежища.

 

Презастрахователите, които продават покритие на други застрахователи, управляват големи обеми от капитал, ето защо те са улеснени при инвестициите в САЩ, дори през държави, които се определят като данъчни убежища.

 

В момента и администрацията на Обама и републиканските лидери в Конгреса искат реформиране на системата на корпоративни данъци и премахване на вратичките, пише Bloomberg.

 

Избягването на данъци не е единственото предимство при създаване на базирано в Бермуда презастрахователно дружество. Така хедж фондът получава голям и верен клиент, който няма да изтегли парите си след слаба година и при това е готов да инвестира премийните приходи за времето преди настъпването на падежа на застраховката.

 

Чрез създаването на презастрахователни компании, мениджърите в САЩ могат да се възползват от вратичка в правилата. Обикновено, когато инвестират в собствените си фондове, те плащат или 39.6% ставка за обикновен приход, или 20% в дългосрочен план за капиталови печалби плюс допълнителна такса от 3.8%. Ако въпросните застрахователни дружества не работят, те ще бъдат санкционирани по линия на това, което данъчните служби в САЩ наричат "пасивни чуждестранни инвестиционни дружества." Но ако фиктивното дружество осъществява реална дейност, то се счита за "активен" бизнес. Така санкции няма.

 

Ако се инвестират 100 милиона долара в хедж фонд, който реализира доходност от 15% на годишна база, за 5 години, след облагане с горната данъчна ставка върху печалбата, нетният приход ще бъде 50 млн. долара. Но ако парите преминат през презастрахователно дружество на Бермуда, чистата печалба ще е 77 милиона долара.