Сметките за ток може да не са толкова стряскащи, ако човек си прави изчисленията предварително. Не е сложно - не изисква нито специални познания, нито неразбираеми програми. В един най-обикновен ексел читателят на DarikFinance.bg Антон Гавраилов показва как може да засечете потреблението на ток във вашия дом и да видите кои са най-големите виновници за високата сметка.

"Всеки човек може да си намали сметката, ако знае от къде му идват разходите", казва Гавраилов. "У дома се оказа, че над 60% от сметката идва от климатиците".

Той решил да направи този модел за себе си, след като получил шокираща сметка за ток. "Преместихме се в ново жилище, където отоплението е единствено на ток. Аз не се оплаквам от сметката си, защото аз съм ги изхарчил тези пари. Но трябваше да знам кое в къщата харчи и кое не, за да знаем от къде можем да икономисваме", казва Гавраилов.

За да ползвате модела му е необходимо да опишете всичките електроуреди, които ползвате вкъщи и да посочите тяхната мощност в киловати. Това винаги е изписано някъде върху електроуреда. От там нататък трябва само да въведете колко време работят уредите и в кои часове на денонощието ги ползвате, тъй като има разлика между дневната и нощната тарифа. От там нататък екселът пресмята сам крайната сметка, която би трябвало да получите от електроразпределителното дружество, което ви снабдява.

"Когато за пръв път направих изчислението, разликата между прогнозната цена и реалната беше в рамките на 10%, което мисля, че е добро постижение", коментира Антон Гавраилов. И действително, ако сте предварително подготвени за сметка от 200 лв., а дойде сметка от 220 лв., шокът е по-малък, отколкото ако въобще не сте подготвени за толкова голяма сума.

Благодарение на подробната разбивка за това колко харчи всеки от електроуредите в рамките на един месец, може да се види кое удоволствие вкъщи излиза най-солено на семейния бюджет.

"Цял живот са ме учили да загасям лампите, а се оказа, че те не харчат чак толкова много ток", изненадващо констатира Антон Гавраилов. Той обръща внимание, че за сметка на осветлението, други уреди, като например компютърът, може да се окажат доста хищни за ток. Ако имате стационарен компютър с монитор, който работи по цял ден, в края на месеца сметката може да не се окаже много приятна.

Антон Гавраилов предоставя с радост модела си на всеки, който иска да го ползва. "Много бих искал като дадем на хората средство, с което да си направят изчисленията, да видят от къде могат да спестят пари, а и да мислят по-зелено", казва Гавраилов и продължава: "Трябва да допринесем и ние с нещо на тази планета като харчим по-малко ресурси".

Моделът в ексел, който може свободно да използвате, за да пресметнете колко ток харчи вашето жилище, ще намерите прикачена под този текст. Имайте предвид, че в него е заложена тарифата на ЧЕЗ, която е различна от тези, които прилагат другите две електроразпределителни компании в Източна и Южна България. Ако сте клиент на друго дружество, просто трябва да въведете най-отгоре неговите цени за бита, като съобразите, че има дневна и нощна тарифа.