Нормалните хора теглят от банкомат с карта, бандитите - с въже. Така се шегуват полицаите, които разследват серия от идентични удари, за които се предполага, че са дело на една и съща престъпна група.

От края на юли до началото на януари четири банкомата бяха завързани с метално въже, изкъртени и влачени с помощта на краден джип или микробус.

Първият случай е в Перник, останалите - в София. Два пъти бандитите изоставяха непокътнати возилата, с които теглят устройствата, а в три от случаите опожаряваха автомобилите, с които бягат от местопрестъплението. Но нито един път досега не са успели да пленят тежките машини, да ги изкормят и да задигнат дори и една десетолевка.

Устройствата тежат от 450 до над 650 кг

Бандитският план има най-малко три слаби места, отчитат криминалистите. Първото е свързано с теглото на АТМ (Аutomatic Тeller Мachine) устройствата. В зависимост от модела им най-леките са около 450 кг, а най-масивните надхвърлят 650 кг. За да бъдат вдигнати на ръка и натоварени в багажник, трябва бригада от 10-ина яки хамали.

Второ слабо място в плана на престъпниците е, че те не разполагат с много време. Банкоматите се монтират на добре обезопасени места, свързани са със различни алармени системи, наблюдават се от камери, възможно е в помещенията при тях нощем да има и жива охрана. След изтръгването на устройството от пода, крадците имат само няколко минути, преди да пристигне патрул от полицията или частни гардове.

Има и трети проблем - че с бруталния метод се вдига много шум. Живеещите наоколо чуват трошене на витрини, форсиране на двигател, грохот от къртене и влачене на тежък предмет.

В три от опитите си досега бандитите подбираха малки банкови клонове - в пернишкия квартал "Изток" и в столичните "Банишора" и "Света Троица". Само в последния случай от 4 януари бе влачен банкомат, монтиран в офис на интернет доставчик в квартал "Манастирски ливади".

Ясно е, че апашите предпочитат да действат в по-безлюдни райони, но там нищо не им гарантира, че банкоматът е добре зареден и ударът ще е успешен. Обикновено най-големи суми се оставят там, където има голям оборот - в молове и хипермаркети, в зимни и летни курорти, на бензиностанции и т.н.

До 120 000 лв. има в търбуха на АТМ

АТМ устройството побира до 120 000 лв. като сумата зависи от номинала на банкнотите, с които е заредено. По-старите модели, които работят предимно с банкноти от 10 и 20 лв., не побират повече от 60 000 лева.

След опита за обир в "Манастирски ливади" от полицията съобщиха, че в изкъртения банкомат имало малко над 33 000 лв.

"Бързи и яростни"

"С тегленето на банкомат българските апаши нищо ново не са измислили, просто гледат много филми", казват разследващите. Според тях методът за връзване с въже към автомобил, изтръгването от постамента и влаченето на банкомата е копиран от филма "Бързи и яростни 5 - Удар в Рио". Екшънът е от 2011 г. и в него двама от главните герои с мощни коли отвличат по този начин огромен сейф с парите на наркобарон и го теглят из Рио де Жанейро, преследвани от полицията.

Подобен метод е използван и от банда, задигнала два банкомата миналата година в Австрия. Смята се, че престъпниците са чехи, които след ударите прекарвали пленените АТМ-и през границата.

Нащрек

Банковите служители и хората, които работят близо до банкомати, да съобщават, ако забележат някой де се навърта около устройството, да монтира нещо на него или да го снима, съветват полицаите. Това е превантивна мярка не само срещу нападение с въже, а и срещу слагане на скиминги - уреди за копиране на данни от банкови карти.

Монтират механични сензори на АТМ-и

След случаите с изкъртени банкомати служителите по сигурността вече монтират комбинация от няколко системи за алармиране, обясниха експерти, но отказаха да огласяват технически подробности.

Най-общо принципът е за охрана АТМ устройството да не се разчита само на радиосигнал, защото той лесно може да бъде заглушен. Затова се избира комбинация от няколко метода, включително и чрез кабели за интернет и стационарни телефони. Ако бъдат срязани или скъсани, това също е начин охранителите да бъдат вдигнати по тревога. Едновременно с това сензорите, които се поставят в банкомата, в помещението или на витрините, се настройват да отчитат механична промяна. И да се задействат, ако усетят промяна в местоположението, вибрации, ниска или висока температура.