Кредитите в портфейла на Корпоративна търговска банка към свързани с Цветан Василев фирми възлизат на 3 885 942 550 лева. Общата сума на прихващанията, осчетоводени в КТБ е 830 322 976 лев, като прихващанията, направени от свързани с бившия банкер фирми са за 579 409 371 лева.

След като миналата година хиляди вложители преживяха банков фалит, който не мислеха, че ще бъде позволен от БНБ след краха от 1997 г., сега, пак под носа на централната банка и пратените от нея квестори в КТБ, същият човек ограбва и хората, и държавата за втори път, пише "Монитор".

Докато си живее нашироко в луксозен хотелски апартамент в съседна Сърбия, Цветан Василев в момента нанася финалните щрихи от поредната си схема.

След като източи КТБ, използвайки я като куче касичка, за да си напазарува цяла бизнес империя, през последните месеци ход след ход той заграбва и малкото заложени срещу раздадените кредити активи, които могат да се осребрят, за да се разплати банката с държавата и ужилените вложители.

В момента държавата е основен кредитор на КТБ, след като Фондът за гарантиране на влоговете изплати над 3.5 млрд. лева от гарантираните депозити. Нека не забравяме обаче, че има вложители, които изгоряха със суми, надвишаващи гарантираните 196 000 лева. Те също са на опашката от чакащи.

На прицела на Василев са малкото работещи компании, кредитирани от КТБ - БТК, НУРТС, военните заводи "Дунарит" и "Авионамс" и "Петрол", а също и две не особено големи като активи, но изключително ценни като влияние дружества, пийпълметричната агенция ГАРБ и мултиплексът "Фърст диджитал" на чийто честоти се излъчва БНТ, БНТ2 и БНТ HD.

Според финансовите си отчети от миналата година петте мегадружества са с активи и капитал на стойност над 2.2 млрд. лева. Фрапираща сума, която твърде вероятно дори е по-ниска от пазарната им себестойност.

Трябва да се отбележи, че родният вариант на Остап Бендер стартира процеса по измъкването на "златните кокошки" веднага след поставянето на КТБ под спецнадзор. Първо беше БТК, чийто основен пакет, за да бъде скъсана пъпната връв между телекома и финансирането от трезора, внезапно се озова в ръцете на люксембургска компания, регистрирана лично от Василев, с внушителния капитал от 12 500 евро

Подобно на БТК, и овладяването на ГАРБ Аудиънс Рисърч България от страна на Цветан Василев е започнало още миналото лято, като е финализирано в началото на март тази година, разкрива проверка в търговския регистър.

В БТК все пък все още нямат никаква информация за смяна на собствеността върху дружеството.

"На този етап не сме информирани за действия или сделки, които са довели или биха довели до промяна в собствеността на мажоритарния дял на компанията." Това обявиха от "Виваком" (БТК) със съобщение до медиите. В него се посочва още, че евентуална промяна на контрола над телекома изисква стриктен процес на одобрения както от страна на акционерите в компанията, така и от българските и европейските регулатори.

"Такава промяна би довела до изменение в контрола над управлението на компанията според Проспекта за облигационен заем, но към настоящия момент това не е налице", подчертават от "Виваком". Оттам обявиха също, че компанията е "в много добро финансово състояние и обслужва всичките си задължения навреме".