Моделът, по който Швеция преодоля финансовата криза, спести разходи на данъкоплатците, обърна в печалби резултатите от дейността на банките и превърна скандинавската държава в по-малко задлъжняла, отколкото бе през 2007 година.

Обратно, във Великобритания бремето на държавните дългове се удвои през последните 4 години, а данъкоплатците продължават да са основният източник на средства, с които се спасяват банките.

През 2006 година Швеция и Великобритания имаха едно и също ниво на държавен дълг, съотнесено към Брутният вътрешен продукт. Сега Великобритания е удвоила тази пропорция, докато Швеция е свила с 40% това съотношение. Основната заслуга за това има начинът, по който се работи с банките, посочва 46-годишният премиер на страната Фредерик Рейнфийлд пред Блумбърг.

Навсякъде по света през последните години институциите, които заемат пари,  отхвърляха опитите за налагане на по-стриктни регулации, оправдавайки се с по-ниските печалби, които биха реализирали при затягане на хватката. На шведските банки обаче не бе позволена такава глезотия, особено след банковата криза от 1990 година. От тогава насам контролът и регулациите са изключително стриктни. Така към днешна дата базираната в Стокхолм Nordea Bank се оказва  по-добре капитализирана от много европейски и американски банки и има значително по-добър достъп до евтино финансиране заради ниския риск от фалит.

Ние наложихме доста такси върху банковата индустрия и повишихме прозрачността в работата им, обяснява премиерът на Швеция. През тази година дългът на страната ще спадне до 36.3% от БВП спрямо 40.2% през 2007 година. В същото време във Великобритания публичният дълг се очаква да достигне 84% през тази година спрямо 44.4% през 2007 година. Ръстът на шведската икономика се очаква да е 4.4% през 2011 година, а на Великобритания - 1.1%. Ръстът на Щатската икономика се очертава са е около 1.5%.

Когато през 2007 година една от шведските банки Carnegie Investment Bank обяви, че е сериозно засегната от глобалната финансова криза, държавата показа, че няма да й помага да остане платежоспособна. Правителството я национализира през 2008 година, след което я препродаде за $ 344 млн. , с което компенсира загубите на банката от експозициите й към токсични активи.

За сравнение, във Великобритания, където правителството оказа помощ на Royal Bank of Scotland Group Plc и Lloyds Banking Group общият размер на налетите средства за поддържане платежоспособността на институциите достигна 456.3 млрд. паунда, което е 31% от БВП на страната.

В момента Швеция настоява банковия й сектор да възприеме още по-твърди мерки, отколкото са заложените от Базелския комитет. Освен към финансовата индустрия, държавата е строга и към гражданите си. Дори и след четири поредни понижения на данъците, все още шведите са най-натоварените с данъци жители на планетата.