Има една стара поговорка и тя гласи: Това, което отива нагоре, трябва да се върне надолу. Така и стана. След две години възход, значителен ръст на индексите и доходност от над 80%, борсата тръгна надолу.

В края на 2007 г. от Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници /БАЛИП/ заявиха, че акциите на Българската фондова борса се търгуват на доста по-високи нива. Тогава те прогнозираха спад на борсата. Но едва ли очакваха корекцията да е с такива размери. „Спадът, започнал през октомври, не може да продължи още дълго”. Това каза в интервю за DarikFinance.bg Камен Колчев. След като това се случи обяснението бе, че „просто си беше дошло времето за тази корекция”. Нормално е след 2-годишен възходящ тренд, с много малко корекции, да има и една по-сериозна.

Но спадът се оказа много по-сериозен, отколкото анализаторите очакваха. Започна да се говори, че корекцията е подсилена от това, което се случва на международните финансови пазари. „В края на миналата година имаше оттегляне на големи инвеститори от пазара в България. Този процес продължава да тече и в началото на тази година, което е следствие на кризата на световните пазари”, коментираха брокерите.

След като повече от половин година индексите не намериха сили за ръст, се запя друга песен. „Едва ли някой е мислил, че индексите могат да стигнат до нива от 2003 г., но това, което виждаме е факт”. Това каза към края на годината Камен Колчев. И допълни: „Лично аз се надявам, че до няколко седмици ще решим, че сме стигнали дъното”. Но и тази надежда не се сбъдна.

„В момента нашата борса е на критично дъно. Тя няма никаква ликвидност. Чуждите инвеститори се изтеглиха”. Така Христо Карамфилов, председател на СД на БенчМарк, коментира случващото се на пазара.

Негативният тренд премина през няколко етапа. Градацията на страха на инвеститорите мина през различни фази. Първо страхът беше подтискан от надеждата, че понижението е временна "здравословна корекция", а после продължаваме към нови висини. След това дойде паниката от международните капиталови пазари и страхът се засили. Краят на мъчителната корекция и началото на нов подем се очакваше да настъпи през месец септември. Но за съжаление и това не се случи. Последната фаза на страха дойде през октомври - паниката.

В средната на ноември прогнозите започнаха да стават страховити. „Голяма част от инвеститорите стискаха книжата си и се бяха хванали за тънката сламка, която им подаде правителството с очакванията за липса на ефекти от кризата върху икономиката на България. И тази опора рухна в началото на ноември, след като поредица от предприятия започнаха масово съкращаване на производство и работници, което съвсем ясно показа, че "сухи" няма да останем”, коментира Кирил Иванов.” В този момент паниката прерастна в истинско отчаяние. Пазарът изпадна в безтегловност и въпреки сериозните последователни понижения, които регистрира, няма и капка оптимизъм, който да доведе до поне лека корекция”, допълни той.

Можем да цитираме още много имена на брокери, анализатори, изпълнителни директори, финансисти, но май няма смисъл. Прогнозите им бяха досущ еднакви. И нито една не се сбъдна. Да, те нямат гадателски способности!

В едно нещо анализаторите ще познаят. Цикълът на икономиката пак ще докара ръстове на БФБ. Ще донесе обаче и кризи, може би по-страшни, а може би не. Единственото несигурно е кога точно борсата ще промени посоката си на движение и ще тръгне нагоре, а също и до каква височина ще достигнат индексите след този спад.

Инвестиционната общност у нас, а и по целия свят, изпраща 2008 г. с умерен оптимизъм и надежда за по-доходоносна 2009 г.