Общото е пловдивската клиника за пластична хирургия Медлайн клиник ЕООД, която се управлява от двамата братя-близнаци доктор Ангел Енчев и доктор Невен Енчев.

В най-скоро време тя ще се преструктурира в акционерно дружество и макар, че капиталът й в момента е минимален, едва 5 хил. лв., нищо не пречи той да бъде увеличен, а клиниката да се листне на борсата по примера на световните си аналози. Това каза в интервю за предаването ИконоМикс по Дарик радио хирургът доктор Ангел Енчев.

Секторът в България е много перспективен и това ни накара да пренесем бизнеса си от Гърция у нас. В кризисната 2009 година успяхме да удвоим персонала на клиниката. Търсенето на пластични операции не спря да нараства, а обяснението за това е, че в момента хората нямат пари за големи инвестиции, каквито са жилищата, например.

Според доктор Енчев армията на силиконовите гърди у нас се е увеличила с 3 хил. чифта през миналата година, а за това дали манипулираният външен вид дава предимства при кандидатстването за нова работа, ще прочетете от интервюто.

За 2008 година в САЩ са извършени повече от 10 млн. пластични операции, като основно са за поставяне на силикон и ботокс. Има ли подобна статистика в България? Кои са най-разпространените операции?

Да, за България има такава статистика. По неофициални данни, защото не можем да се позовем на официален източник, но по това, което виждаме как се движи пазара, от своя опит и по това, което говорим с колеги, броят на поставените силиконови бюстове в България е някъде около 3 000 чифта. А броят на манипулациите с ботокс непрекъснато расте, както и уголемяването на усти, използването на хиалуронова киселина. Това са интервенциите, които се правят най-често и то не само в България, а и в целия свят. И такава е и перспективата.

Казвате 3 000 чифта силиконови бюста за 2009 година. Имате ли представа 2008 година колко са били?

Били са някъде около 3 500.

Има намаляване все пак?

Да, но за януари и февруари месец тази година, броят се е увеличил двойно в сравнение с 2009 година  Виждаме една тенденция, която е стремглаво нагоре.

Имате ли представа, на какво се дължи това?

Ние живеем в едно общество на визията. Всеки се стреми да изглежда добре, първо в своите очи и след това в очите на останалите. Така, че не е чудно, че всички професии, които са свързани с това вървят добре и при тях спад и криза не се наблюдава или, ако се наблюдава, ще е в много по-малки размери.

Със сигурност това са интервенции, които не струват милиони, а струват малко хиляди левове, които са напълно аналогични на други стоки, които не биха ни довели до толкова голямо преобразяване и до толкова голям ръст на емоции. За 3 000 евро не можеш да си доставиш такова удоволствие, като това да се видиш пред огледалото с нова визия и да изглеждаш добре във своите очи. Да го кажем грубо комерсиално – да се продаваш по-добре на работното си място, като един добре изглеждащ човек, здрав човек.

Много добре знам, че в САЩ не назначават на работа хора, които са над 100 кг. Много трудно ги назначават, първо защото не изглеждат добре, второ не са толкова работоспособни, трето използват много болнични, не са рентабилни. Един здрав, слаб, добре изглеждащ човек много по-лесно си намира работа, отколкото един дебел, грозен и болен .

Дава ли коригираният бюст предимства при кандидатстване за нова работа?

Може би не дава предимство при даване на работа, но дава предимство в самочувствието на жената, която го притежава, да изяви още по-добре своя потенциал. Ако знаеш два езика и имаш хубав бюст, много по-добре биха те приели на работа, отколкото ако знаеш два езика и нямаш хубав бюст.

Вече съвсем по-осезаемо се усеща кризата тук в България, отколкото преди една година. Вие забелязвате ли някаква промяна в търсенето на ваши услуги, преориентират ли се клиентите Ви от едно към друго нещо?

При мен работата се удвоява. Но не мога да бъде представител, за да ви кажа точно, защото аз съм от три години в България. Досега ме е нямало и не  мога да сравнявам предишни години. Моето виждане е,че нещата вървят напред.Хората не променят желанията си, не променят интересите към процедурите, които се извършват, а правят такива процедури, които са ефикасни, доказали своето място в естетичната хирургия. Все повече са информирани, знаят какво търсят и знаят какво искат.

Има ли голяма конкуренция на този пазар в България? Има ли много добри лекари, които се конкурират помежду си?

Това е най-благоприятното, което би могло да се случи. Но засега мисля, че няма такава голяма конкуренция. Това ме накара да се върна от Гърция, където работех 12 години като пластичен хирург и да отворя болница в Пловдив, която също върви много добре. За моя радост няма конкуренция в България в областта на пластичната хирургия.

Любопитно е каква инвестиция сте направил дотук? Дали, ако през изминалата кризисна година Ви се е налагало да търсите банките, те са били отворени,дали сте увличил работни места и заплати?

Кризата в нашата болница се отрази положително. Увеличихме двойно броя на работните места, досега бяха 37, сега вече са 84 служители. Открихме още две нови клинични звена. Бюджетът, който ни гласува Здравната каса е тройно по-голям, така че в условията на криза се раждат победители и мисля, че е един удобен момент да спечелят и да победят най-добрите и най-успешните.

Има ли практика да се изплащат подобни интервенции на лизинг?

Не съм имал пациенти, които идват с такова желание, но ако има някаква формула или банките дават лизинг, или има някаква друга правна формула, по която да може да става на лизинг, аз не бих имал нищо против да работя и по тази формула. Но не мисля, че човек решен да направи тази инвестиция в своята красота, в своето самочувствие, в своето здраве, би се затруднил да отдели 3 000 евро или да ги намери.

Хората не могат да събират пари в момента за инвестиция. Не могат тези 3 000 евро, които ще ги дадат за гърди да ги прибавят към 47 000, за да си купят апартамент и предпочитат да си направят гърди и да инвестират в една краткосрочна добра визия, отколкото да ги събират, за да си купят след една година апартамент, защото няма кой да ги дотира, за да си купят апартамент.

Вие интересувате ли се от фондови борси?

Аз съм преживял два срива на фондови борси. Единият беше в Гърция през 2001 – 2002 година, когато водещият индекс там беше стигнал до 6 100 пункта и изведнъж се срина до 2 100 пункта. Видях много бизнеси да залязват, видях хора, които се самоубиха, имам приятели, които влязоха в затвора, защото бяха теглили кредити и не можеха да го върнат.

Интересувам се от фондови борси до толкова, до колкото за мен е показател как се развива световната икономика и какво бихме могли да очакваме. Но аз лично не се занимавам с инвестиции на фондови борси.

Значи няма шанс да Ви привлечем за инвеститор на нашата фондова борса?

Има шанс, защото нашата болница съвсем скоро ще стане акционерно дружество и нашата цел е Medline да влезе на фондовата борса. Аз не знам дали има други болници и здравни заведения на фондовата борса, но знам болници, които са на световно ниво и участват като реални играчи, да го кажем в комерсиалния смисъл.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!